Как децата ни да се справят със стреса в училище

Вероятно в ученическите си години често сте се чувствали в ролята на жертва. Твърдо сте вярвали, че родителите ви не разбират на какъв стрес сте подложени. А когато сте им се оплаквали, те сигурно са казвали, че твърдението ви е неуместно, защото не ви се налага да ходите на работа, да плащате сметки, да мислите  за прехраната на семейството…

Не е изненада фактът, че голяма част от съвременните ученици се чувстват по същия начин. И преди, и сега за много деца училището си остава един от най-стресовите периоди в живота. Ранно ставане, уроци, домашни, изпити, контролни, извънкласни дейности, спазване на добро поведение, стремеж към отлични оценки… Списъкът с изисквания и задачи определено е дълъг, а всички те могат да доведат до различни физически и психически прояви.

Какви са знаците, че ученикът е стресиран?

Има редица симптоми, които могат да се появят вследствие на стрес – както на физическо, така и на психическо ниво. Физическите симптоми включват: умора, главоболия, запек, диария, обща отпадналост, нервност, желание за плач, схващания във врата, прекалено потене, липса на апетит, киселини в стомаха, лошо храносмилане и др.

Сред психологическите прояви на стрес са липса на концентрация и/или мотивация, нарушения на съня, умора, страхове или повишена тревожност, трудност във вземането на решения,  чувство на безпомощност или неадекватност, раздразнителност, прояви на по-агресивно поведение като опит за разтоварване от напрежението.

Много от тези симптоми понякога остават незабелязани от околните, докато самият ученик не сподели за тях. Затова най-добрият начин да разберете, че нещо се случва с него, е да следите за необичайни промени в поведението му. Според едно американско проучване честото пропускане на учебните занятия, резкият спад в резултатите, редовното неизпълнение на домашни работи, доброволната самоизолация, нетипичните агресивни или емоционални изблици са промени в поведението, които индикират, че детето е стресирано и вероятно се нуждае от помощ. И ако дълго време не бъдат предприети мерки за справяне с тези симптоми, може да се стигне дори до депресия.

Как да му помогнете?

Като цяло, човекът, който най-добре може не само да разпознае, но и да се справи със стреса, е самият ученик. Когато обаче детето е по-малко, родителите са тези, които трябва да идентифицират проблема и да помогнат за неговото разрешаване. Ето някои лесни стъпки, препоръчвани от специалистите, които можете да приложите заедно или ученикът сам да следва, за да се справи със стреса.

Помислете дали ученикът не е свръхнатоварен със задачи и задължения. Натоварената учебна програма, съчетана с допълнителни извънкласни дейности като езикови курсове, спортни занимания, могат да доведат до преумора, превъзбуда, нарушения на съня и още много негативни ефекти. Обмислете добре кои занимания са наистина важни и кои могат да бъдат пропуснати или отложени за по-късен етап. Също така не забравяйте, че децата имат нужда от време за почивка и забавления, така че им оставяйте по някоя свободна минута и за това.

Научете го  как да разпределя правилно времето си. Това е особено важно, тъй като в днешно време учениците трябва да се справят с купища домашни работи. Децата в началните класове могат да посещават училищните занимални например, където под контрола на учителя да научава уроците си за следващия ден. Ако ученикът се приготвя сам вкъщи, добра идея е да прави списък с отделните задачи и да задрасква всяка една от тях след изпълнението й. Освен това подготвянето на уроците не е препоръчително да бъде оставяно за последния момент. И задължително да се случва на тихо и спокойно място, далеч от телевизора, компютъра и други разсейващи устройства.

Добрият хранителен режим неутрализира много от симптомите на стреса. Всички основни хранителни вещества като протеини, минерали, витамини, въглехидрати и мазнини са необходими за поддържане на здрав организъм и емоционална стабилност, както и за осигуряване на достатъчно енергия. По време на стресов период храненето трябва да бъде балансирано и питателно. Енергийните и кофеиновите напитки, консумацията на т. нар. „вредни храни” могат дори да изострят стресовите прояви. И тъй като времето, прекарано със семейството, е също градивен елемент за справяне на детето със стреса, семейните събирания около масата са чудесен начин да се „свържете” с него. Според експертите родителите и децата трябва да прекарват заедно минимум 20 минути поне 4-5 пъти седмично, като родителите внимателно изслушват наследниците си и комуникирате с тях.

Редовните физически упражнения не трябва да се пренебрегват. Те увеличават енергията, подобряват концентрацията и способността за релаксация, а това, от своя страна, води до по-добър нощен сън. Физическата активност засилва и самочувствието, и самоувереността, което пък намалява податливостта ни към стрес.

Помощ от природата. При симптоми на стрес все по-често на учениците се изписват сериозни медикаменти, които имат множество нежелани странични ефекти – например прекалена сънливост, алергични реакции, гадене, виене на свят, главоболие и др. Те по никакъв начин не присъстват в хомеопатичната терапия, която също толкова успешно се справя с преодоляването на стресовите прояви.

Специално създаден за възстановяване на спокойното поведение е комплексният хомеопатичен препарат Киндинорм. Подходящ е и за деца над 1 г., и за възрастни. Лекарството е уникална комбинация от 4 активни съставки, които по изцяло безопасен и щадящ организма начин възстановяват вътрешното спокойствие, подобряват концентрацията (а оттук – и представянето в училище) и водят до по-хармонично общуване с околните:

  • Chamomilla D12 – за облекчаване на неспокойното състояние и намаляване на чувствителността;
  • Kalium phosphoricum D6 – помага при изтощение, дължащо се на прекомерно умствено напрежение, вълнение, тревоги и др. Повлиява положително нарушенията на съня;
  • Staphisagria D12 – облекчава проявите на внезапно раздразнение и потиснат гняв и подобрява концентрацията;
  • Valeriana D6 – за неспокойно физическо състояние и промени в настроението, при свъхчувствителност на всички сетива.

Киндинорм не води до привикване. Препоръчително е да се приема до 3 пъти дневно, когато проявите на стрес се появят за първи път, като дозата за деца от 1 до 5 г. е по 2 пилули на прием, за деца от 6 до 11 г. – по 3 пилули на прием, а деца над 12 г. и възрастни –  по 5 пилули на прием. Дозата се намалява, когато симптомите започнат да отшумяват.

Лечението с Киндинорм се съчетава много успешно с антистрес комбинацията от Шуслерови соли №5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат. Сутрин се взимат по 2 табл. от сол №5, която балансира нервната система, има стимулиращо и ободряващо действие, подобрява съхраняването на информацията от мозъка. Особено подходяща е в периоди на тестове или изпити. А сол №7 помага при силно безпокойство и нарушения на съня поради нервно напрежение, непример преди изпит. Релаксира тялото, като отпуска мускулите; действа обезболяващо при крампи и спазми. Приемат се по 5 табл. вечер, разтворени в чаша гореща вода.

И не забравяйте, че сънят е от ключово значение. След изпълнения с множество различни дейности ден всеки човек се нуждае от достатъчно дълъг и релаксиращ нощен сън. Учениците трябва да спят приблизително 9 часа и половина пълноценна почивка, за да бъдат концентрирани и енергични за следващия ден в училище.

Последни публикации: