Как да лекуваме грипа?

Бърза реакция и правилно лечение ни пазят от усложения

Тази година грипът атакува по-рано от обичайното и вече сме в разгара на епидемията. Какво трябва да знаем, за да се предпазим и лекуваме правилно? Ето съветите на специалистите, изпитани в тяхната дългогодишна практика.

Разпознайте грипа…

Отличава се със своето рязко начало – внезапно покачване на висока температура (може да достигне до 40 С), със силно главоболие, болки в стави и мускули, в очните ябълки, силна отпадналост, сънливост и липса на апетит. Тези симптоми са придружени с болки в гърлото, хрема и кашлица, които могат да стартират непосредствено с повишената температура или на по-късен етап. При хора с по-слаба имунна система може да настъпят усложнения – наслагване на вторична бактериална инфекция, може да се стигне и до отит, ларингит, бронхит, понякога и пневмония.

…и бързо вземете мерки

Лекарите са категорични, че се нуждаете от:

  • Домашно лечение с почивка на легло (поне в първите 2-3 дни). Така грипът протича по-леко, намалява рискът от усложнения, а също и се предотвратява разпространението на болестта;
  • Прием на много течности (над 2 литра дневно – чай, сокове, чиста вода); високата температура води до дехидратация и е важно това да се компенсира.
  • Лесна за усвояване, здравословна храна, която доставя енергия на организма – по-малко тежки, запържени, мазни храни, повече плодове и зеленчуци, топли домашни бульони и супи.

Внимание: Не подценявайте опасността от предозиране на симптоматични медикаменти (температуропонижаващи лекарства и разтворимите противогрипни препарати). Различни търговски марки може да съдържат едни и същи съставки (например парацетамол или ибупрофен), които имат много сериозни нежелани странични ефекти, приемани неправилно в големи дози.

Бърза помощ с хомеопатия!

Хомеопатията и Шуслеровата терапия са доказали своята ефективност за профилактика и за бързото овладяване на грипа и грипоподобните вирусни инфекции. Какво ни съветват специалистите?

Съветите за профилактика на д-р Василка Юрукова, хомеопат:

Опитът показва, че във всяка грипна епидемия има едно характерно хомеопатично лекарство, което покрива симптомите на около 80% от болните. В тази епидемия от разнообразни вируси за момента това е лекарството Рус токсикодендрон. За профилактика в мразовитото време от вирусите можете да използвате 2 пъти дневно по 10 глобули от Рус токсикодендрон D30 и по 3 таблетки дневно от Шуслерова сол №3 железен фосфат. Тъй като става въпрос за вируси, всекидневно използвайте и антиоксиданти – те увеличават устойчивостта на имунната система към вирусни инфекции. Най-добър ефект има не само витамин С, а комбинацията от антиоксиданти, които включват витамин С, А, Е и селен, защото те взаимно усилват ефекта си.

Задължително потърсете лекарска помощ, особено, ако сте бременна, с тежки хронични белодробни, сърдечни заболявания или диабет, и също така, ако става въпрос за настинка при деца до 1-годишна възраст. С правилно назначено хомеопатично лечение можете бързо да облекчите симптомите на вирусното заболяване и да скъсите неговото протичане.

Съветите за лечение на д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат:

Още при първите симптоми на вирусна инфекция (зачервено гърло, втрисане или главоболие) започнете лечение с Шуслерова сол №3 и с Инфлуцид. Сол №3 се дава през половин час по една таблетка в продължение на няколко часа, до подобряване. Инфлуцид се дава на всеки 1-2 часа по 1 таблетка. Реакцията на организма подсказва какво да се направи по-нататък. Ако температурата е до 38, дори 39 градуса, няма нужда да се бърза с даване на лекарства за свалянето й! Ако детето ще пие нещо, нека това да са Шуслерови соли, клеева тинктура, чай от липа или малини. Наблюдавайте детето – тялото и поведението му ще ви подскажат какво му е нужно. Ако му е студено – трепери и трака със зъби, завийте го и го затоплете. Много добре действат топлата напитка и затоплянето на краката във ваничка с топла вода. Ако детето пари, то съответно трябва да се охлади със студени компреси.

Съветите за лечение на д-р Петър Димитров, общопрактикуващ лекар:

Дайте възможност на организма да се пребори с вирусите – почивайте и пийте повече вода и чай, за да може с потта и урината да се изхвърлят токсините от инфекцията. До 38.5°С не се препоръчва понижаването на температурата на всяка цена. Ценен помощник срещу всички вируси са Шуслеровите соли. Сол №3 железен фосфат подпомага имунната система в борбата с вирусите. Шуслерова сол №4 калиев хлорид се включва в следващия етап от инфекцията и облекчава отделянето и изчистването на секретите. При температура над 38.5°С е нужен прием на сол №5 калиев фосфат, известна с антисептичното си действие, и №8 натриев хлорид, която спомага за баланса на течностите в организма. Температурата може да се свали с вана с хладка вода (30-32° С) – тя е приятна за болния. Алтернативно се правят обтривания с мокра кърпа или се слагат компреси (бутилки) с хладка вода в слабините и подмишниците, където преминават големи артериални съдове.

Още при първите симптоми (втрисане, леко главоболие, замаяност и болки в мускулите), може изкуствено да повишите температурата на тялото чрез затопляне на краката или гореща вана. Целта е да се предизвика обилно потене. Помага и пиенето на топъл чай. След това се обличат топли сухи дрехи и чорапи, за да се запази топлината. Болният ляга в топло легло и се преоблича, ако се изпоти насън.

Подходящи хомеопатични комбинации от DHU

При първи симптоми на настинка и грип и повишена температура до 38,5°С Инфлуцид – по 1 т. на всеки час до 12 т. на ден;

за деца от 1 до 12 г. – по 1 т. на всеки 2 ч. до 8 т. на ден.

ШС №3 – по 1 т. през 30 мин.
При повишена температура над 38,5°С Инфлуцид – по 1 т. на всеки час до 12 т. на ден;

за деца от 1 до 12 г. – по 1 т. на всеки 2 ч. до 8 т. на ден.

ШС №3 и ШС №5 – редуват се по 1 т. от всяка сол през 30 мин.
При зачервено и болезнено гърло, оток, дрезгав глас Тонзилотрен – по 1 т. на всеки час до 12 т. на ден;

за деца от 1 до 12 г. –

на всеки 2 ч. по 1 табл. до 8 т. на ден.

ШС №3 – 3-4 пъти по 3 табл. на ден
Възпалени сливици с белезникави налепи Тонзилотрен – по 1 т. на всеки час до 12 т. на ден;

за деца от 1 до 12 г.:

на всеки 2 ч. по 1 табл. до 8 т. на ден.

ШС №4 – 3-4 пъти по 3 табл. на ден
Остра хрема с бистър, воднист секрет Цинабсин – на всеки час по 1 табл.; за деца от 2 до 12 г. –

на всеки 2 ч. по 1 табл.

+ Инфлуназал – 3 пъти по 2 впръсквания на ден във всяка ноздра; за деца от 1 до 11 г. – 3 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра; за деца от 0 до 1 г. – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра.

ШС №3 и №8 – 2 пъти по 3 табл. от всяка сол на ден
При хрема с белезникав секрет Цинабсин – на всеки час по 1 табл.; за деца от 2 до 12 г. –

на всеки 2 ч. по 1 табл.

+ Инфлуназал – 3 пъти по 2 впръсквания на ден във всяка ноздра; за деца от 1 до 11 г. – 3 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра; за деца от 0 до 1 г. – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра.

ШС №4 – 3-4 пъти по 3 табл.

на ден

Последни публикации: