Здрави и красиви през лятото

8 чести здравословни проблеми през летните месеци и как да се справим с тях с помощта на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз.

Лятото е в разгара си и ни примамва с безброй забавления –мързеливи дни на плажа или край басейна, разходки в планината, спортуване на открито… Как да им се наслаждавате като избегнете най-честите проблеми, които ги съпровождат?

1. Слънчево изгаряне

Любителите на слънчевите ласки всяко лято допускат едни и същи неприятни грешки – продължителни бани още от първия ден на плажа и недостатъчно често нанасяне на слънцезащитен лосион. В резултат още на старта на морската почивка се сдобиват с болезнено зачервени участъци по кожата като най-засегнати са обичайно гърба и раменете, а също и лицето. Слънчевото изгаряне, освен че е неприятно, носи дълготрайни негативни последици. Изследване на Харвардски учени например сочи, че дори и само едно тежко слънчево изгаряне на гърба повишава двойно риска от развитие на меланома (агресивно злокачествено кожно заболяване). Затова нанасянето на слънцезащитен лосион трябва да се прави на всеки два часа, както и всеки път след плуване или при интензивно потене. А в часовете между 11 и 16 ч. не бива изобщо да се излагате на слънце.

Ако сте заглушили гласа на разума обаче, и се е стигнало до слънчево изгаряне, вземете хладен душ и наложете хладни компреси на зачервените участъци. Много ще ви помогне и прием на комбинация Шуслерови соли – №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид, която ще стопира възпалителния процес и ще ви предпази от дехидратация. При остра ситуация се приема по 1 таблетка от всяка сол през 15-30 минути, като двете соли се редуват. Друг вариант е да си направите топла напитка с по 10 таблетки от двете соли и да отпивате от нея на малки глътки през целия ден. След подобрение продължете с прием на 3-5 таблетки от солите дневно до пълно възстановяване.

2. Ухапвания от насекоми

Комари, пчели, оси, мравки, паяци…засърбя ли ви вече? Ако сте пострадали от ужилване или ухапване от насекомо, сърбежът, подуването и болката се дължат на отровата и други вещества, които насекомото ви оставя за „спомен”. Можете да си помогнете с комбинация минерални соли, която предотвратява усложнения като оток, зачервяване, алергична реакция и успокоява болката. Нужни са ви Шуслерова сол №2 калциев фосфат, сол №3 и №8. Веднага след ужилване или ухапване стрийте 10 таблетки от сол №8 на каша с малко вода и намажете пострадалото място. Едновременно с това вземайте по 3 таблетки от трите соли през 15 минути до настъпване на подобрение.

3. Повишена температура

При внезапно повишаване на температурата поради начало на вирусна инфекция, а също и поради прегряване започнете без отлагане прием на Шуслерови соли №3, №5 и №8. През 15-30 минути се редуват по 1 таблетка от всяка сол до настъпване на подобрение. Можете да вземате солите и като разтвор – по 3-5 таблетки от трите соли разтваряте в 3 отделни чаши и ги редувате, като от всяка отпивате на малки глътки. Приемът продължава до понижаване на температурата. Не забравяйте, че топлинен удар може да се получи не само на слънце, а също и при задушно време с висока влажност на въздуха. При него се затруднява отделянето на топлина от организма. Спира и отделянето на пот вследствие на дехидратация.

4. Вирусни инфекции с диария

Най-честите виновници за летните неразположения, които провалят почивката ни, са вирусите – ентеро-, рота- и аденовируси. Симптомите традиционно са повишената температура и стомашно-чревните неразположения. При диария ще ви помогне следната комбинация Шуслерови соли – №3, №4, №5 и №8. По 1 таблетка от всяка сол се редува през 15-30 минути. Друг вариант за прием е да се приготви топла напитка с по 10 таблетки от всяка сол, от която да се отпива на малки глътки през целия ден.

При вирусни инфекции с диария и/или повръщане е много важен достатъчният прием на вода, за да се предпазите от дехидратация– поне 40 мл на килограм телесно тегло, спазването на добра лична хигиена и на диетичен режим на хранене.

5. Проблеми с разширените вени

Заедно с лятото идват и проблемите с разширените вени, тъй като горещината обостря проблема. Ще ви помогне комбинация минерални соли – №1 калциев флуорид, №4 калиев хлорид и №11 силицея. Препоръчва се да вземате по 5 таблетки от всяка сол дневно в продължение на летните месеци. Можете да правите 2 профилактични курса по 3 месеца през годината. Тази комбинация подобрява състоянието на разширените вени и предотвратява усложненията от високите температури през лятото.

6. Обилно изпотяване в топлото време.

Изпотяването, колкото и да ни е неприятно, е важен процес с терморегулаторна функция. Ако не се потим, не можем и да се охлаждаме, но когато това е прекомерно ни създава сериозни естетични проблеми. За да го регулираме и да си спестим неудобните ситуации ще ни помогне комбинация минерални соли – №8, №9 и №11. Можете да вземате по 3-5 таблетки от всяка сол дневно през целия летен период.

7. Пигментации по кожата

Пигментните петна по кожата за сериозен естетически проблем за всяка жена. Хиперпигментацията се появява при свръхпроизводство на меланин на определени места в кожата. Много често това се случва след излагане на слънце или слънчево изгаряне. Петънцата са жълтеникави или кафеникави, с различен размер, разположени по лицето, ръцете, гърба и деколтето. След като избледнеят през зимата, отново ни изненадват неприятно при последващо излагане на слънце. За да се предпазим, е добре да направим профилактика с Шуслерови соли преди лятната ваканция. По 3 таблетки дневно от соли №4, №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат – един месец преди почивката ни на море. Ако вече са се появили, вземайте по 5 таблетки от всяка сол в продължение на 3-6 месеца.

8. За здрава и хидратирана кожа

Интензивното излагане на слънце, прекомерната употреба на алкохол и цигари и недостатъчният прием на вода ускоряват стареенето на кожата. Ако всички тези фактори са ви се струпали накуп по време на дългоочакваната лятна почивка, непременно се погрижете за тонуса и красотата на кожата си с комбинация соли №1, 8 и 11 – по 3 таблетки от всяка сол в за целия летен период. А след ваканцията направете рестарт на добрите си навици: пийте минимум 2 литра вода дневно. Яжте колкото се може повече пресни, сезонни плодове и зеленчуци (ястията нека да са леко задушени, варени или приготвени на пара). Избягвайте захарта, алкохола, кофеина.

Последни публикации: