Една лъжичка за мама, една за татко…

Как да нахраним злоядото дете е задача №1 за грижовните майки и баби, които често не си дават сметка каква вреда нанасят.

Погълнатата с молби, уговорки и родителски натиск храна или небалансираното меню, тъй като детето не хапва нищо друго освен пържени картофки например, носи много повече негативи, отколкото ползи за детското здраве.

Кои са 5-те най-чести родителски грешки

Много често ги допускаме в опитите си да нахраним малкия злоядко на всяка цена:

1.      Играем игри, забавляваме с филмчета, обещаваме награди, гоним детето с хапка в ръка и всякакви подобни „екстри”, само и само да изяде порцията си.

2.      Предаваме се, отказваме се от разнообразието и свеждаме детското меню до 4-5 предпочитани от малкия диктатор храни.

3.      Отстъпваме пред молбите му по време на разходка и купуваме любимото сокче със сламка, вафличка, чипс и т.н.

4.      Обвързваме идеята за детския празник, за любим подарък и лакомство с вредните фаст фууд храни.

5.      Успяваме да удържим битката за здравословното хранене у дома, но не можем да победим любящата баба, която щедро обсипва детето ни с пастички, понички и др. всеки път, когато й гостува, тъй като е „слабичко и очевидно гладува”.

И така: как стигнахме дотук?

Сигурно често си задавате този въпрос, докато рожбата ви клюма нещастно над пълната чиния или вече половин час върти един и същи залък из устата си. За някои злоядството е вид каприз и проява на детски инат. За други – нормална фаза в детското развитие. У някои родители предизвика паника и тежко чувство за вина, у други – агресия и желанието да надделеят на всяка цена. Как да намерим правилния път към здравословния детски апетит?

Храна за размисъл…

От втората година на детското развитие темпото на растеж постепенно се забавя. Този период е познат също и като „бебешкият пубертет”. У детето възниква нужда да отстоява своята индивидуалност и започва да демонстрира независимост. Двете тенденции често водят до капризи и предпочитания към яденето. Храни, които доскоро са били приемани с охота, внезапно стават нежелани. Това може да е съпроводено със загуба на апетит, сякаш малкото не усеща чувство за глад. Не забравяйте, че този процес е нормална част от развитието. Опитите да се подчини детето могат да имат обратен ефект и да задълбочат нежеланието му да се храни.

В периода на растеж калцият е един от най-важните макроелементи. Дефицитът му води до влошаване на процесите на обмяна на веществата, задържа се растежът, нарушава се правилното формиране на костите и зъбите. Никак не е лесно обаче да се осигурят нужните количества калций на злоядо дете, което се храни твърде еднообразно и отказва голяма част от нужните му полезни храни. Проблемът може да бъде разрешен с помощта на хомеопатията, например с комплексното хомеопатично лекарство Имунокинд, което е специално създадено за подобряване на калциевата обмяна в детска възраст. Имунокинд съдържа три калциеви съставки, които подпомагат растежа и правилната минерализация на костите и зъбите. Четвъртата му съставка е Сулфур, който регулира енергийния метаболизъм. При последното клинично изследване на хомеопатичния медикамент и неговото действие за укрепване на имунитета се установява, че 85% от малчуганите, които го приемат, подобряват своя апетит. Достатъчни са 3 пъти по 1 таблетка дневно като препоръчителният курс е 1 до 3 месеца.

Храни, които да избягваме

Често злоядото дете може да бъде примамено единствено от съвременните фаст фууд изкушения, които включват основно бяло брашно, мляко, захар и техни производни. Децата, които не са любители на сладките храни пък, предпочитат мазно, пържено, солено, консервирани храни, месо, колбаси и т.н.

Отново предизвикателството е еднообразното хранене, което лишава детския организъм от ценни хранителни вещества. Какво може да се направи? Първата и най-важна стъпка е родителите да се въоръжат с много търпение. И да не се отказват всеки ден, на всяко хранене да предлагат многообразие от полезни храни.

Може да се наложи да „пробутвате” домати в салатата не един и два пъти, а десет, двайсет и т.н., докато успеете. При всеки пореден отказ е важно да запазите спокойствие и да не нападате детето с коментари и квалификации. Не е нужно да се стига до драми и конфликти. Но ако сте достатъчно упорити, накрая ще пожънете успех. Колкото повече нови храни влизат в детското меню, толкова повече то се отдалечава от нездравословните си навици.

В помощ за регулирането на детския апетит могат да ви бъдат и Шуслеровите соли. За малките любители на сладкото може да помогне Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Тези, които прекаляват със солта, се нуждаят от сол №8 натриев хлорид. Прекомерното желание за бързи храни се регулира с прием на сол №9 натриев фосфат. А гладът за пушени, консервирани храни, колбаси и т.н. може да се овладее със №2 калциев фосфат. При пристъп на глад за дадена храна се смуче по 1 таблетка от съответната сол. При слабо желание за хранене и обща отпадналост ще ви помогне и комбинацията от соли №3, №5 и №8 – по 3 таблетки от всяка дневно, за 3 месеца.

Бъдете най-добрият пример за децата си!

Покажете им, че готвенето доставя радост и удоволствие. Включвайте ги в процеса като свои „специални помощници” с подходящи за възрастта им задачи. Приготвяйте домашната храна с пресни продукти и със сезонни плодове и зеленчуци. Когато детето консумира прясно приготвена храна, по-рядко стига до „вълчи глад” или необуздан апетит за сладки неща.

Обяснявайте на децата си защо полезната, качествена храна е толкова важна за тях! Отрано ги научете да пият достатъчно вода. Не забравяйте, че плодовите сокове не могат и не бива да заместват водата. Добре е да им ги предлагате разредени наполовина с вода.

И тайното оръжие…

В случай, че у дома си отглеждате много „тежък случай” и изглежда сякаш нищо не помага… заведете детето или у съседите, или на гости, или на ресторант. Препатилите родители с дългогодишен опит знаят, че когато са „на чуждо място”, децата са в състояние да изядат (почти) всичко! 🙂

Последни публикации: