Денталното здраве – огледало на целия организъм. Помощ с природни средства при най-честите стоматологични проблеми – част 1

Всеизвестни са функциите на зъбите – дъвкателна, говорна, естетична. С тяхна помощ сдъвкваме храната си, говорим по-отчетливо, те оформят визията на лицето ни. Освен това всеки един зъб е свързан с всички други в устата и когато поради една или друга причина изгубим някой от тях, останалите започват да се разместват.

Какво още е важно да знаем за ролята на зъбите, как да се грижим за тях и какви природни средства помагат при най-често срещаните стоматологични проблеми – ето какво споделя д-р Нина Еленкова, лекар по дентална медицина с дългогодишен стаж, завършила медицинското си образование и специализация в Стоматологичен факултет гр. София, и дипломиран лекар по класическа хомеопатия към Международната академия по класическа хомеопатия на Георгос Витулкас.

Устната кухина е огледало на целия организъм

Хормонални, метаболитни, инфекциозни, тежки хронични, кръвни заболявания, авитаминози – няма болестно състояние, което да не се отрази на вида на лигавицата на устата, слюнката, зъбите. Редица опитни лекари дори са правили диагностика на базата на състоянието на устната кухина. При анемия, например, лигавицата в устата е много бледа. При варицела първият обрив е в областта на устата, чак след това се появява по другите части на тялото. Всичко в човешкото тяло е взаимосвързано. И когато някъде балансът е нарушен, това се отразява на всички други места в тялото.

Как да почистваме правилно устата?

Почистващи инструменти. Миенето на зъбите с паста трябва да продължава поне 3 минути. Конците за зъби и интерденталните четчици са също неразделна част от хигиенната манипулация в устата, защото почистват трудно достъпните повърхности.  Обикновената четка не може да докосне междузъбното пространство, за разлика от конците и малките четчици. Счита се, че с употребата на всички тези средства за почистване зъбната плака е намалена с до 50%, което е много добър резултат.

Каква четка да изберем? Д-р Еленкова не препоръчва използването на твърди четки за зъби, защото понякога инстинктивно хората не мият близо до венеца. Особено когато имат възпалени или кървящи венци. И се получава порочен кръг – човекът не мие близо до венеца, защото му кървят венците, там се натрупва все повече плака, кървенето постепенно се засилва. Затова е по-добре зъбите да се мият с меки четки с по-голямо количество влакна, които не дразнят венеца.

Кои са правилните движения на миене на зъбите? Те трябва да бъдат кръгообразни, близо до венеца, изчеткващи навън (към режещия ръб на зъба), сякаш човек рисува дим от коминче по зъбите. Така се предотвратява получаването на т. нар. „клиновидни дефекти” – вдлъбнатина на границата между зъба и венеца.

Езикът. Не трябва да се пренебрегва и неговото почистване. Повърхността му не е гладка, а е обсипана от множество папили. Натрупаният върху него налеп е предпоставка за развитие на 60-70% от микроорганизмите в устата. Затова той трябва ежедневно да бъде остъргван и почистван, докато стане бледо розов. За целта има специални четки за език.

Защо е толкова важна хигиенната профилактика?

Когато зъбите не се измиват добре, от една страна, рискът от кариес се повишава многократно. От друга, силно се увеличава вероятността и от пародонтални заболявания. Това се наблюдава особено силно във възрастта след пубертета, когато възрастните хора натрупват зъбен камък. А зъбният камък не е нищо друго освен минерализиран зъбен налеп. Тоест някъде зъбите не са добре почистени и върху тях има хранителни остатъци.

Той е опасен, защото върху него се фиксират много голямо количество микроорганизми, които сами по себе си могат да предизвикат локално възпаление. Освен това зъбният камък дразни физиологичния венечен джоб, слиза агресивно надолу и отлепва венеца от зъба. Така се създават условия за навлизане на инфекцията в дълбочина, започва стопяване на костта и клатене на зъбите.

На хора, които спазват добра хигиена, не им се налага с години да почистват зъбен камък, защото не остава налеп върху зъба. Ако все пак се подложите на такава манипулация, д-р Еленкова препоръчва веднага след нея да се вземе Арника D30. Тя ще намали негативните ефекти от травмата върху засегнатите тъкани, ще подобри тяхното кръвооросяване и ще помогне за по-бързото спиране на кървенето. Добре е лекарството да се комбинира и с Шуслерови соли №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Соли 3 и 4 имат противовъзпалителен ефект (а обикновено при наличие на зъбен камък има възпаление). Сол №5 ще подобри окислителните процеси в клетките и ще ускори  възстановяването на тъканите. А сол №8 ще намали отока и набъбването на междузъбните папили на венеца.

Освен зъбния камък, причина за пародонтитите могат да бъдат лоши пломби, кариозни зъби, лошо поставени коронки – всичко, което създава условия за локален дискомфорт около зъба и около венеца, за натрупване на зъбна плака и последващо възпаление. А когато има възпаление, започват разрушителни процеси.

В такива случаи отново са подходящи Шуслеровите соли. Сол №1 калциев флуорид и №2 калциев фосфат много добре поддържат здрави зъбните тъкани, особено при младите хора. Не трябва да се забравя, че зъбите се минерализират, реминерализират и деминерализират през целия живот. Когато човек осигури благоприятна среда за тези обменни процеси, т.е. добре почистени зъби и добра слюнка, те се минерализират добре.

Колко често трябва да се посещава стоматологът?

Желателно е човек да посещава профилактично зъболекар поне веднъж годишно. Дори да не са налице някакви конкретни оплаквания, трябва да се види състоянието на зъбите, особено когато има пломби. Защото техният материал не е вечен, той старее. Още от първата секунда, в която е поставена в устата, пломбата е подложена на много големи температурни разлики, понякога надхвърлящи и 30 градуса – ядем топли храни, пием ледени напитки. Дъвкателният натиск в устата също дава своето отражение и износва пломбата, предупреждава д-р Еленкова.

Хомеопатия и минерални соли при често срещани стоматологични проблеми и процедури

Кървящи венци. Лошата орална хигиена обикновено води до кървене на венците и гингивит. Още по-грижовни към хигиената на устата трябва да бъдат бременните жени, защото те са предразположени към гингивити. При тях дори има такава диагноза – гингивит при бременността, който е хормонално обусловен. Венците стават оточни и подути и могат да кървят. Това е и причината бъдещите майки да имат право на 2 безплатни прегледа по време на бременността. Те трябва да поддържат напълно безупречна хигиена на устната кухина, за да се елиминират всички вещества, които могат да предизвикат възпаление.

Кървенето на венците може да е следствие и на вирусно заболяване, спадане на имунитета, някакво друго общо заболяване, нервен срив.

При кървящи венци д-р Еленкова много успешно използва Хекла лава D10 – лекарство от вулканичната пепел на вулкана Хекла в Исландия. Съдържа силициев диоксид и калциеви соли. Медикаментът е много ефикасен и при пародонтити, възпаление в устната кухина и при труден пробив на мъдреци.

Следва продължение…

Последни публикации: