Денталното здраве – огледало на целия организъм. Помощ с природни средства при най-честите стоматологични проблеми – част 3

В предишната статия ви посочихме кои хомеопатични лекарства и минерални соли използва денталният специалист д-р Нина Еленкова при такива стоматологични неразположения и манипулации като травми в устната кухина, вадене на зъб, чувствителност към студени или топли храни и течности, скърцане със зъби, сухота в устата. Ето съвети за още няколко проблема, с които често се сблъскваме.

Абсцеси

При абсцеси в началната фаза много добро действие оказва Хепар сулфурис D1000. Д-р Еленкова предупреждава, че при този проблем лекарството се дава във високо разреждане (D1000), но дозировката трябва да бъде назначена единствено от лекар. Самолечение може да се прилага само с ниските разреждания D6 и средните – D30. Медикаментът ще попречи на абсцеса да се развие.

Когато обаче той е в по-напреднал стадий, вече има подутина, видим и силен оток, специалистът изписва на своите пациенти Хепар сулфурис D10, който ще отвори абсцеса. Добре е в такива случаи лечението да бъде последвано от приема на Силицея D10, която ще продължи да го отваря, след което лекарството може да се взима и под формата на Шуслерова сол №11 силицея.

Когато абсцесът е обхванал няколко околни тъкани, се получава флегмон. Това е много опасно състояние, при което задължително се прави инцизия – тъканта се срязва, за да се направи път на гнойта. След такива манипулации е добре да се дадат Хепар сулфурис D10 и Силицея D10. А когато има изход за гнойта, д-р Еленкова добавя и Шуслерова сол №12 калциев сулфатПроцесът на извеждане на гнойта от тъканта ще бъде финализиран от Калциум сулфурикум D6.

При абсцеси и флегмони стоматолозите много често изписват антибиотик. А обикновено страничният ефект от неговия прием е водниста диария. В такива случаи, заедно със задължителния пробиотик, е препоръчително да се приема Окубака D6. Лекарството пречиства организма от токсините и подпомага стомашно-чревния тракт.

Упойки

Слагането на упойка е дълбока прободна манипулация. Затова в такива случаи е добре на пациента да се даде Ледум D6, което повлиява болезненото усещане от убождане, последвано от изтръпване. Тъй като всички токсини от упойката минават през черния дроб, е добре след манипулацията той да бъде подкрепен. Много подходяща е комбинацията от Шуслерови соли №6 калиев сулфат, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат. Тя е много добра за детоксикиране и е препоръчително да се прилага след всяка медикаментозна процедура в устата.

Брекетите – мода или необходимост?

В никакъв случай ортодонтското лечение не е козметична процедура. Преди всичко неговата цел е правилно разпределение на дъвкателното налягане, а това се постига, когато зъбите са подредени правилно. Разбира се, когато е налице добра функция на зъбите, тогава се постига и красота.

Доказано е, че този вид лечение подобрява и дишането на човека. Когато има правилна конфигурация на двете челюсти, циркулацията на въздуха е много добра, запазва се носовото дишане (което е правилното), а не това през устата, което някои хора са запазили като патологичен рефлекс. А дишането през носа води до правилно окисляване на мозъка, добра мозъчна функция, повишава се интелектът, изправя се дори стойката на човека.

Проблемът при брекетите е, че се затруднява устната хигиена. Ако сутрин и вечер човек нормално отделя по 3-4 мин. за миене на зъби (как правилно да се случва това вижте тук), то при брекети трябва да се отдели малко повече време. Защото там се получават много препятствия, които задържат храна. Има специални четки за зъби, които всички ортодонти препоръчват на пациентите си. Те са с улеи по средата и измиват идеално зъбите.

Понякога се получават кариеси върху зъбните повърхности след поставянето на брекетите. Но единствената причина това да се случи е лошата хигиена. Има много места, на които могат да се задържат хранителни остатъци и да се образува зъбен налеп. Ако човек поддържа добра грижа за чистотата на зъбната кухина, няма риск от негативни последици, категорична е д-р Еленкова.

За ортодонтското лечение няма ограничение във възрастта. За облекчаване на болката вследствие на поставяне на брекетите специалистът препоръчва Арника D6.

Винаги търсете съответния специалист за всеки специфичен стоматологичен проблем!

Това е съветът на д-р Еленкова. Както когато имаме проблеми с ушите или стомаха, отиваме при УНГ специалист или гастроентеролог, така и при различни неразположения, свързани с устната кухина, трябва да се посети съответният специалист. Когато човек има сериозен проблем с венците, трябва да търсим пародонтолог.  Когато има проблем със захапката – ортодонт. В България лицево-челюстната хирургия е на едно от водещите места в света. В страната ни има и утвърдени специалисти-ендодонти. Те лекуват коренови канали, като работата се извършва с най-модерните микроскопи и е изключително прецизна.

Последни публикации: