Грижите за детските зъби и неизбежният страх от зъболекаря – съветите на специалиста

Грижите за детските зъби и неизбежният страх от зъболекаря – съветите на специалиста

В близкото минало посещението на зъболекарския кабинет още в най-ранна възраст е била неизменна част от детското здравеопазване. Днес обаче информираността за това какви грижи трябва да се полагат за детските зъби е най-вече на родителите.

Знаем ли достатъчно какво да правим, за да бъде усмивката на детето здрава? Колко често трябва да го водим на зъболекар и как да помогнем на малчугана да преодолее страха преди посещението на стоматолога? Вижте какви са основни съвети, които дава д-р Нина Еленкова – специалист по детска дентална медицина с 36-годишен стаж. Тя е член на Българския зъболекарски съюз, дипломиран лекар по класическа хомеопатия и член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

Устната хигиена започва с пробиването на първия млечен зъб

Добрата хигиена е сред ключовите фактори за здрави зъби и предотвратяването на кариеси, каквито все по-често се срещат дори при бебета под 1,5-годишна възраст. Хигиенната грижа трябва да започне още с пробиването на първия временен зъб. Това обикновено се случва около шестия месец след раждането на детето, когато то все ще се храни предимно с кърма или адаптирано мляко. Съдържащата се в тях лактоза се разгражда в устата и се превръща в млечна киселина, която може да причини кариес. Затова е добре след всяко хранене устата на бебето да се изплаква с 1-2 лъжички вода. Друг вариант е с марля, напоена с вода, да се избърсват зъбките, особено вътрешната страна откъм небцето, където е опирал биберонът за хранене или зърното на гърдата.

Млечните зъби се мият по 2 минути, а постоянните – по 3

За да се предотврати образуването на кариес, е много важно правилното миене на зъбите. Половината заслуга е на пастата, а другата половина – на четката за зъби. Млечните зъби трябва да се мият в продължение на 2 минути. Когато вече са изникнали и някои постоянни зъби, миенето на устата трябва да отнема 3 минути.

Сладки храни – само по веднъж на ден

Ако детето обича сладките храни, ограничете консумацията им до веднъж дневно. Задължително е след това зъбите да бъдат измити. Добре е да не пие готови сокове, закупени от магазина. Ако обича прясно изцедени сокове, ги разреждайте с вода. Това ще предотврати попадането на концентриран сок в стомаха. Препоръчително е плодовите напитки да бъдат пити със сламка, за да се ограничи обливането на зъбите със съдържащата се в тях киселина. След тяхната консумация устата трябва да се изплакне с вода.

Ако наблизо няма четка и паста за зъби, подходящ вариант след хранене или пиене на сок е дъвченето на дъвка. Полезни са тези, които съдържат ксилитол (натурален заместител на захарта). Той не позволява на бактериите, попаднали в устната кухина, да се развият и да рушат зъбите.

1 грам калций на ден е задължителен за изграждането на зъбите

За изграждането и съхраняването на структурите на детските зъби е нужен по 1 гр. калций дневно. Най-лесно той се набавя от млякото и млечните продукти – по 150 гр. кашкавал или сирене или 1-2 чаши мляко на ден. За да се повиши усвояването на калция от храната, е добре да давате на детето Шуслерови соли №1 калциев флуорид и №2 калциев фосфат. Те помагат за правилното разпределение на този минерал в организма, което ги прави особено ценни за изграждането и здравината на зъбите.

Ако детето е алергично към млечния белтък, можете да му направите диета с яйчни черупки. Измийте ги добре и изпечете във фурната до златисто кафяво, след което ги смелете в блендер или кафемелачка. Подходящи са и черупки от варени яйца. Давайте по 1 ч.л. на ден сутрин в продължение на 10 дни, може да ги смесите със сок или храна. Приемът може да се повтори още веднъж след направена почивка от 3-4 месеца.

Задължително заведете на стоматолог 6-годишното дете, тогава никне най-важният зъб

Грешка е да чакате детето да го заболи зъб, за да посети специалист. Вероятността да се травмира е огромна. Децата трябва да ходят на профилактичен преглед 2-3 пъти в годината, като е препоръчително първото посещение в стоматологичния кабинет да е преди първата година на детето.

Най-късно до 3-годишна възраст се нареждат всичките 20 млечни зъби в устата, а към 6-ата година изниква първият постоянен кътник. Той няма предшественик във временното съзъбие (съвкупността от всички зъби в устната кухина) и е най-важният зъб, защото определя как детето ще си затваря устата. Според статистиката той е и най-губеният зъб. Това се дължи на много ранното му изникване, когато децата все още не могат да мият добре зъбите, не дъвчат достатъчно пълноценно. Затова, ако все още не сте водили детето на стоматолог, задължително го направете на тази възраст.

В този период е много подходящо децата да приемат по 1 таблетка ШС № 1 и № 2 сутрин, за по-продължителен период и вечер по 1 таблетка сол № 11 силицея. Тя помага за образуването на съединителна тъкан, от която е изтъкано тялото. Добре е приемът на соли № 1 и № 2 да продължи до 12-годишна възраст. Тогава при децата има много бурен растеж и обикновено калцият и фосфорът, необходими за израстването на костите, се изсмуква лесно от зъбите.

Овладейте детския страх от зъболекаря с хомеопатия

Нормално е детето да се страхува от предстоящото посещение в зъболекарския кабинет. За да намалите тревожността, 2-3 седмици преди това можете да давате сол № 5 калиев фосфат и сол №8 натриев хлорид. Сол №5 повлиява много добре нервната система, а сол №8 регулира водния баланс в организма, което е важно за правилното протичане на всички жизненоважни процеси в тялото и устойчивата психика на човека.

Подходящи са и някои хомеопатични лекарства. За да прецените кое от тях да използвате, е добре да наблюдавате поведението на малчугана.

  • Аконит D6 е подходящ, когато е налице много силно психомоторно безпокойство. Детето е едновременно разтревожено, уплашено, почти паникоьсано, крачи нервно напред-назад, устата е суха, има сърцебиене.
  • Кофеа D6 се препоръчва за изключително чувствителни към болка деца. Те също са свръхвъзбудими, неспокойни, непрекъснато се движат. И не могат да спят, когато на следващия ден им предстои манипулация.
  • Можете да давате Аргентум нитрикум D10, когато заради безпокойството и страхът малчуганът е много приказлив, не може да се съсредоточи, но непрекъснато се движи, взима в ръцете си нещо, а друго оставя настрана. Не е изключено да има и разстройство.
  • За чувствителни към болка деца е подходяща и Хамомила D6.
  • Арсеникум албум D12 може да успокои хлапетата, които се чувстват сигурни, когато някой стои до тях и им „пази гърба”.
  • Има деца, които отиват в зъболекарския кабинет, мълчат и треперят като лист, често ходят по малка нужда. За тях е подходящ Гелсемиум D6.
  • Фосфор D10 може да се дава на изключително емоционалните деца, които много се страхуват от предстоящата манипулация. Те са много любвеобилни и доверчиви.

Последни публикации: