Как да преминем по-бързо и леко през варицелата

Обикновено причисляваме варицелата към онези заболявания, които е добре да преболедуваме през детството и да зачеркнем веднъж завинаги от списъка с болестите. Статистиката сочи, че на колкото по-ранна възраст прекараме заразната инфекция, толкова по-леко ще премине тя.

Най-често от нея се разболяват децата до 10-годишна възраст. Но в действителност, никой не е застрахован и болестта може да ни споходи и на етап, в който отдавна не ходим на детска градина или училище. И докато при мъниците обикновено заболяването протича гладко, не е изключено при възрастните да се стигне до някои здравословни усложнения. Особено внимателни трябва да бъдат хората с отслабена имунна система и бременните жени.

Всеки 8 от 10 души, които са били в контакт с болен от варицела, се разболяват

Варицелата е силно заразна и се причинява от варицела-зостер вирус. Той  се разпространява изключително бързо и лесно чрез въздуха (чрез кашляне и кихане), където може да оцелее в продължение на няколко часа, при престой в общо помещение с инфектирания човек или директен контакт с него.  Всеки осем от 10 души, които са били близо до заразения, впоследствие се разболяват.

Не очаквайте симптомите на варицелата да се появяват веднага, ако сте се заразили. Инфекцията може да бъде в тялото от 1 до 3 седмици преди първите прояви на болестта (т. нар. „инкубационен период”). Обикновено началото й е като при грип – висока температура, гадене, повръщане, главоболие, болка в гърлото и мускулите, загуба на апетит, с различна изява на отделните симптоми. Ден-два по-късно се появяват и неприятните обриви, които се превръщат в сърбящи мехури и накрая се покриват с коричка. Любимите места за изява на пъпките са главата, ушите, гърдите, краката, ръцете, стомахът, лицето. Могат да се появят дори в устата, по петите и слабините.

Не е изключено симптомите да се проявят и в обратния ред – първо да се появи обрив, а след това и останалите физически неразположения.

Варицелата е най-заразна от 1-2 дни преди появата на обрива до момента, в който всички мехурчета се покрият с коричка. А това обикновено отнема около 7 дни.

Хладки компреси облекчават неприятните симптоми

Добре е да знаете как можете да облекчите симптомите на болестта и какво да направите, за да премине тя възможно най-бързо и без усложнения.

Стремете се да пиете повече вода, за да не обезводните организма си, особено когато имате температура.

Избягвайте солените и киселите храни. Те допълнително ще раздразнят пъпките, които често се настаняват в устата. Подходяща храна е супата – вкусна, здравословна и лесна за преглъщане, стига да не е гореща, разбира се.

Без съмнение, най-неприятната част от болестта са сърбящите обриви. Ако не искате да ги инфектирате и до края на живота си да сте белязани от варицелата, не ги чешете, колкото и да ви се иска да го направите. Това е особено трудно за по-малките деца, които просто не могат да разберат защо сърбящото нещо не трябва да се пипа. Затова е важно да поддържате ноктите на ръцете чисти и добре изрязани. А ако установите, че то се чеше упорито през нощта, можете да му слагате ръкавици или чорапи на ръцете, за да не разрани мехурчетата.

За облекчаване на сърбежа и предотвратяване възпалението на обривите помагат хладки компреси върху засегнатите участъци или бани с приятна хладка вода 2-3 пъти дневно. Много ефикасна за намаляване на сърбежа е и Шуслерова сол № 7 магнезиев фосфат. Приемайте по 3 таблетки на ден от солта. Най-добре е през този период да забравите за душ геловете и сапуните. Можете също така да използвате продукти за баня, съдържащи овесено брашно, цинкови лосиони (но не и за лицето и особено в областта около очите), пудри с ментол. Внимателно подсушавайте кожата след къпане, за да не разраните сърбящите мехурчета.

Избягвайте тесните дрехи и изкуствените материи. Най-добре е облеклото да е памучно, то най-малко ще дразни обрива.

Хомеопатията скъсява времето на боледуването с около 3 дни и предпазва от усложнения

Тези, които вече са боледували от варицела, вероятно ще потвърдят, че в първите дни, когато температурата и сърбежът са най-силно изразени, времето минава бавно и мъчително.  Добрата новина е, че варицелата може да премине значително по-бързо и леко с помощта на хомеопатията. Клинично доказано е, че комплексният хомеопатичен продукт Инфлуцид съкращава периода на поддържане на висока температура с около 3 дни, а продължителността на обрива – с приблизително 2 дена и половина. Инфлуцид има и силно противовирусно действие, подходящ е за цялото семейство, включително за бременни и кърмещи жени и деца над 1 г.

Когато сме болни от варицела, имунната система е силно понижена, заради което сме по-уязвими към всякакви други вируси и инфекции. Редица изследвания потвърждават, че Инфлуцид успешно повишава имунната система, което предпазва организма от евентуални усложнения. Това го прави особено ценен за бременните жени, защото при тях имунитетът е допълнително понижен заради бременността. Тъй като препаратът е напълно безопасен, те могат да приемат профилактично 3 пъти по 1 таблетка дневно през цялата бременност.

При остри симптоми на варицела децата до 12 г. следва да взимат по 1 таблетка на всеки 2 часа (не повече от 8 табл. на ден) до подобряване на състоянието, а възрастните – по 1 таблетка на всеки час (до 12 табл. на ден). След това приемът трябва да продължи с 3 таблетки дневно поне още седмица.

Много ефективна съпътстваща терапия е и комбинацията от Шуслерови соли №4 калиев хлорид и №10 натриев сулфат. Сол №4 ще образува нужните антитела за справяне с инфекцията, а сол №10 ще изчисти организма от вируса. Приемат се по 3 таблетки от всяка сол на ден.

Последни публикации: