Атаката на летните вируси и мощният отпор на хомеопатията

Лятото вече дойде, време е за забавления, отпуски, пътувания и вълнуващи преживявания. И докато се настройваме на ваканционна вълна, за вирусите почивка няма. Те се трудят неуморно и зиме, и лете и обичат да ни нападат в най-неподходящия момент. Истински работохолици!

Не че някога има удобно време за боледуване. Но ако все пак се налагаше да избираме през кой сезон да се разболеем, надали това щеше да бъде лятото. По това време на годината инфекциите протичат много по-тежко и мъчително отколкото през зимата. Представете си само – невън е жега, а вие имате температура. Или в гърлото ви е пожар. Освен това хубавото време предразполага за повече разходки и активност навън и е доста тягостно и трудно човек да се изолира вкъщи, докато оздравее.

Кои са най-честите летни вирусни неразположения и с кои природни средства можем да ги атакуваме, за да се радваме на едни хубави и пълноценни летни дни?

Гърлото – особено уязвимо за летните вируси

И през горещия сезон ангините са едни от най-разпространените заболявания. Възпалението в гърлото може да се дължи на вируси, бактерии или да се касае за смесена инфекция. Освен с болки при преглъщане, състоянието е съпроводено с повишена температура, подути лимфни възли, отпадналост. Не са изключени и гнойни налепи.

Хомеопатичното решение. За да не се стигне до евентуални усложнения, някои от които са наистина сериозни, вторична бактериална инфекция или проблемът да стане хроничен, е много важно да стопирате възпалението още в началото. Затова още при най-лекия дискомфорт в гърлото е добре да започнете приема на комплексния препарат Тонзилотрен. Той действа бързо и ефективно както в острата фаза на възпалението, така и при леки болки. Съдържа 6 активни природни съставки, които имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, укрепват защитните сили на организма и предотвратяват повторната поява на инфекцията и развитието на бактериални усложнения.

Тонзилотрен няма никакви странични ефекти и може да се използва от цялото семейство, включително от деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. Още при появата на първите симптоми започнете приема на 1 т. на всеки час (до максимум 12 т. дневно). За деца под 12 г. препоръчителната доза е по 1 т. на всеки 2 часа до 8 т. на ден. След като почувствате подобрение, продължете терапията с 3 т. дневно поне за още 1 седмица. Това е важно, за да се излекувате напълно и да се предпазите от рецидив на инфекцията.

За още по-бърз ефект добавете и Шуслерова сол №3 железен фосфат (солта за началото на всички възпаления) – по 1 т. на всеки час до подобряване на симптомите, а след това по 2 т. 3 пъти дневно. Сол №3 ще помогне и за овладяване на температурата.

Ако сливиците са болезнени, подути, уголемени и има налепи по тях, добавете и сол №4 калиев хлорид. Тя ще намали техния оток. А ако се появят жълтеникави гнойни секрети и ако въпреки лечението, оплакванията продължават, добавете и сол №6 калиев сулфат. Тази сол ще предотврати хронифицирането на възпалението и наслагването на вторична инфекция.

Летните вирусни хреми 

Те са също толкова неприятни колкото болките в гърлото. И са другият чест натрапник през топлото време. За да се справите с течащия или запушен нос, не бързайте да посягате към капките за нос. Те не лекуват хремата, а само свиват кръвоносните съдове на носната лигавица  и я изсушават. А ако ги използвате за по-дълго време или прекалено често, може да се стигне до трайно запушване на носа, нужда от нови капки, привикване и така постепенно да се сдобиете с т. нар. „медикаментозен ринит”.

Хомеопатичното решение. И тук е  важно да се реагира още при първите симптоми, за да не се позволява слизане на секретите към долните дихателни пътища, както и наслагване на бактериална инфекция. Ефективно и безопасно лечение предлага новият спрей за нос Инфлуназал. Той намалява отока на носната лигавица, отпушва носа, повлиява възпалението на лигавицата, поддържа естествения процес на изчистването й от секрети, улеснява отделянето на образувани корички и предпазва от развитие на хронична хрема. Освен това не води до привикване и може да се прилага дълго време. Инфлуназал е подходящ за възрастни и деца под 1 г., бременни и кърмещи жени.

Впръсквайте по два пъти във всяка ноздра 3 пъти дневно, като е препоръчително употребата да продължи поне 15 дни. Дозата за деца от 1 до 11 г. е 3 пъти на ден по 1 впръскване във всяка ноздра, а за бебета под 1 г. – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра дневно.

За най-добър ефект е препоръчително Инфлуназал да се комбинира с приема на комплексния медикамент Цинабсин. Той успокоява възпалението, намалява отока на носната лигавица и подобрява носовото дишане. Още при първи симптоми започнете да взимате по 1 т. на всеки час до максимум 12 т. на ден, а след подобрение намалете приема на 3 т. дневно в продължение на поне още седмица. Деца от 2 до 12 г. трябва да приемат по 1 т. на всеки 2 часа до 8 т. на ден в острата фаза на хремата.

И не забравяйте, че е много важно тялото да бъде добре хидратирано, затова приемайте много течности – вода, чай, супи, прясно изцедени сокове. Така ще помогнете секретите при хремата да се втечнят и да се изчистят по-лесно.

Стомашно-чревни разстройства

Възпалението на стомашно-чревния тракт е едно от най-кошмарните летни неразположения. То протича с повишена температура, втрисане, отпадналост, главоболие, болки в корема, разстройство, повръщане. Когато състоянието е по-тежко, може да се стигне дори до дехидратация на организма. В повечето случаи инфекцията е причинена от различни стомашни вируси, но не са рядкост и бактериалните стомашно-чревни инфекции.

Хомеопатичното решение.  Не е нужно, когато се сдобиете с вирусна инфекция, да посягате към силните медикаменти. Неприятните симптоми могат много бързо и ефективно да бъдат пресечни с помощта на хомеопатичното лекарство Гастрокинд. То е създадено за деца, като може да се използва и от възрастни. Препаратът има противовъзпалителен ефект върху чревната лигавица, облекчава болката и газовете в червата, регулира изхожданията, повлиява гаденето и повръщането.

При остри симптоми препоръчителната доза за деца под 1 г. е по 1 т. 6 пъти дневно, за деца над 1 г. – по 2 т. през час до 12 т. дневно, а за възрастни – по 4 т. на всеки час до настъпване на подобрение. След това приемът се намалява на 3 пъти на ден по 1, 2 или 4 т., в зависимост от възрастта, до пълното изчезване на симптомите.

Подобрението ще настъпи още по-бързо, ако съчетаете Гастрокинд с комбинацията от Шуслерови соли №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид и №8 натриев хлорид. Те ще помогнат възпалението да бъде овладяно, температурата да спадне, ще ускорят възстановяването на организма и ще го предпазят от обезводняване.

По 5 т. от всяка сол се разтварят във вода и така полученият разтвор се приема през целия ден на малки глътки. За деца се разтварят по 3 т. от всяка сол, като по 1 чаена лъжичка от течността се дава на често през целия ден. Комбинацията действа много добре и като профилактика преди пътуване. Приемайте по 5 т. (3 т. за деца) от всяка сол, 15 дни преди пътуването, отново разтворени във вода или директно в устата. За деца дозата е по 3 т. от всяка сол.

Помнете, че приемът на достатъчно течности и спазването на строг хранителен режим са задължителни за оздравителния процес. А ако състоянието е много тежко, не се подобрява въпреки предприетото лечение, продължава повече от 2-3 дни, съпроводено е с висока температура, задължително отидете на лекар.

Последни публикации: