Алергичната хрема се лекува успешно с хомеопатия

Около 20% от европейците страдат от алергичен ринит, сочи статистиката на Европейската федерация по алергии. А проучванията у нас показват, че всеки пети българин има симптоми на алергична (сенна) хрема. Въпреки това дихателните алергии не се приемат за сериозни заболявания. В резултат те често не се диагностицират и не се лекуват въпреки негативния си ефект върху живота на болните. Много от засегнатите приемат състоянието си за нещо тривиално и търпят оплакванията си, без да отчитат, че сенната хрема е рисков фактор за развитие на бронхиална астма.

Главоболието, сърбежът в очите, кихането и обилната секреция се считат за не особено сериозни оплаквания. Но за алергично болните те слагат край на нормалния ритъм на живот за седмици наред. Водят до нарушения на съня, изтощение и понижена работоспособност. Могат да провокират и влошаване на други съпътстващи заболявания – синузит или кожни алергии като екзема и уртикария.

Засегнатите от сенна хрема обичайно получават препоръка за лечение с антихистаминови медикаменти и кортикостероиди. Терапията на традиционната медицина блокира неприятните алергични симптоми, но в действителност не може да излекува алергията. Следващата пролет тя се завръща с нова сила, като често пъти оплакванията на болните стават все по-тежки.

За разлика от конвенционалните медикаменти, които далеч не са безобидни за употреба, лечението с хомеопатия е ефективно и безвредно. Не натоварва токсично организма и няма опасност от предозиране или привикване. Защо хомеопатията е толкова подходяща за лечението на алергичната хрема и кои са утвърдените в практиката медикаменти?

Вижте съветите на Немската хомеопатична школа

Хомеопатичните лекарства помагат за облекчаване на неприятните симптоми и едновременно с това за възстановяване на равновесието на имунната система. Прилагането им подкрепя самооздравителните сили на организма и така постепенно се намалява честотата на алергичните прояви.

Какво е важно да знаете, за да бъде успешно лечението? Изборът на хомеопатичен монопрепарат се основава на индивидуалните симптоми. Това означава, че могат да бъдат използвани различни лекарства, като принципът на подбор е не диагнозата „сенна хрема”, а индивидуалната картина на болестта (иначе казано – оплакванията на пациента).

Колкото по-точен е изборът на хомеопатичното лекарство, толкова по-ефективно е лечебното му действие. Ето кои са утвърдените хомеопатични монопрепарати за лечение на алергичен ринит в Немската хомеопатична школа:

Алиум цепа D6 – (лекарство от кромид лук) – често се препоръчва при алергична хрема, когато болният се оплаква от обилна, водниста хрема. Секретите са редки и бързо се стига до разраняване на носа, ноздрите и горната устна, където кожата почервенява и започва да пари. Към тези оплаквания се прибавят и често кихане, може да има и дрезгавост на гласа. При излизане на свеж въздух веднага настъпва подобрение.

Ако секретите са жилави и лепкави, а в носа се образуват сухи, твърди корички, тези характеристики насочват към избора на Калиум бихромикум D12. Носът е запушен, секретът се точи на „дълги нишки”.

Луфа D6 – също е много ефективна при упорито запушване на носа. Не само носната лигавица, но и гърлото и очите се усещат необичайно сухи. Както при Алиум цепа D6, болният усеща подобрение при излизане на свеж и особено на влажен въздух.

Нукс вомика D6 също може да се препоръча при алергична хрема, но в случаите, когато са налице подходящи общи обстоятелства. Самият нос може да е запушен или хремата да е обилна, но най-ясна характерна особеност е силното влошаване сутрин, веднага след събуждане. Оплакванията включват кихане на пристъпи и обща отпадналост – болният се чувства „като отровен”. Към тези симптоми се прибавят и ясно изразени нетърпение и раздразнителност на пациента, който усеща болестта като пречка и състоянието му силно го нервира. Топлината, спокойствието и избягването на умствено натоварване помагат да настъпи облекчение.

Ако носът е запушен при пребиваване на на топло, задушно място или когато си легнете, а се отпушва при излизане на хладен, свеж въздух, тогава подходящото лекарство е Пулсатила D6 (по лекарско предписание). Секретът най-често е слузест и с жълтеникав или жълтеникаво-зелен цвят. Болният често киха (в топли, заторени помещения), засегнати са и очите. Оплаква се от засилено сълзене, слузест секрет и сърбеж на очите.

Сабадила D6 е подходящ избор, когато ясно се отличават безкрайните изтощаващи пристъпи на кихане. Те се предизвикват от усещане за силно гъделичкане в носа, в гърлото или по устните (сякаш ги лазят мравки).

Когато основните оплаквания при сенната хрема са в областта на очите, могат да се използват следните лекарства:

Апис мелифика D6 – на преден план е изявеното подуване на тъканите около очите, на клепачите, лицето и/или устните. То е съпроводено със силно усещане за парене (горещина), понякога и с бодежи. Оплакванията се облекчават при поставяне на студени компреси.

Еуфразия D6 – при парещо сълзене на очите, което ги дразни и в резултат на това са зачервени. Хремата е водниста, а светлината и престой на открито във ветровито време влошават оплакванията и карат очите да сълзят още повече.

Луфа D6 – подходящо лекарство, когато има оплаквания от силна сухота на очите и гърлото. Те се усещат като запушени. При това състояние е разбираемо, че топлината и сухият въздух не са приятни, докато свежият влажен въздух облекчава оплакванията.

Увеличеното сълзене на очите, от които също така изтича жълтеникав слузест секрет, съпроводен със силен сърбеж, насочва към лечение с Пулсатила D6. Носът най-често е запушен, ясно се забелязва как настъпва подобрение при престой на хладен и свеж въздух. Оплакванията от очите се облекчават, носът се отпушва и в повечето случаи дори общото състояние се подобрява. Престоят на горещина или в задушни помещения води до влошаване на всички неприятни симптоми.

Препоръки за прием на монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз (DHU):

При остро състояние лекарствата в ниски потенции D6, D10 и D12 се приемат по 1 доза (5-10 глобули) начесто – в зависимост от оплакванията. При много остри състояния – по 1 доза на всеки час. На втория ден от лечението – по 1 доза на всеки 2 часа. След това – преход към 2-4 пъти дневно по 1 доза. При по-слаби симптоми и оплаквания е достатъчен прием по 1 доза 2-4 пъти дневно. Ако лекарството е избрано точно, настъпва бързо подобрение (до дни, понякога дори и до няколко часа), или се наблюдава ясна тенденция към подобрение.

ВАЖНО: Информацията за монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз има за цел да ви даде обща представа за какво могат да бъдат използвани. Тя не отменя нуждата от консултация с лекар, фармацевт или квалифициран хомеопат.