7 факта за хремата, които не знаете, а трябва

Запушен нос, секрети, които се стичат в гърлото и предизвикват кашлицапромяна на гласа, липса на обоняние, тежест в челото и главоболие, няколко дни на дискомфорт и намалена работоспособност… Като че ли всичко, свързано с хремата ни е ясно. Какво непременно трябва да знаем обаче, за да се отървем от нея бързо и ефективно?

1.     Лигавицата на носа има важна защитна функция.

Когато се оплакваме от хремата – от неприятните секрети и запушения нос, трябва да знаем, че всъщност те са част от оздравителния процес. Дължат се на разширяването на кръвоносните съдове – начинът на имунната система да се бори със заболяването. Осигуряването на по-голям приток на кръв ускорява изчистването на секретите със съдържащите се в тях болестотворни микроорганизми и активизира защитната дейност на лигавицата. Тя е покрита с IgA антитела, протеини и ензими, които повишават резистентността й към инфекции. А ресничките по повърхността й се движат постоянно, за да се отделят секретите и с тях да се изчистват бактерии, прах, полени и др.

2.     Капките за нос не са безобидни.

Лекарствените средства (капки и спрейове), които съдържат съставки като ксилометазолин, псевдоефедрин и др., свиват кръвоносните съдове и намаляват отока на носната лигавица. Целта е да се постигне временно облекчаване на дишането и другите неприятни симптоми. Важно е да знаете обаче, че заради тяхното съдосвиващо действие се забавя оздравителният процес (вижте отново точка 1). Те изсушават носната лигавица и с това пречат на изчистването на секретите. Не бива да се употребяват повече от 5-7 дни, тъй като има риск от привикване.

3.     Хомеопатията е ефективен лечебен метод за лечение и профилактика срещу хремата.

Ефикасността на хомеопатичните средства при УНГ-инфекции е потвърдена в множество клинични изпитания. Немският хомеопатичен съюз препоръчва комплексния препарат Цинабсин, който бързо отстранява симптомите, възстановява носното дишане, подпомага изчистването на секрета и стимулира имунната система, за да предпази от рецидиви и хронифициране на заболяването.

Комбинация Шуслерови соли също помага за овладяването на хремата още в самото начало. Важно е обаче да се приема по 1 таблетка от всяка сол през половин-един час като комбинацията зависи от вида на секрета. При наличие на бистър секрет започнете с прием на сол №3 железен фосфат и сол №8 натриев хлорид. Железният фосфат е солта за първа помощ при всякакви възпаления, тъй като спира развитието на инфекцията, а натриевият хлорид балансира течностите в организма. Ако секретът е белезникав и при съмнение за бактериална инфекция, добавете и сол №4 калиев хлорид. Калиевият хлорид намалява отока на лигавиците и действа върху прогресиращото остро възпаление. При поява на жълто-зеленикави, жилави секрети и ако хремата има тенденция към хронифициране, ще ви помогне сол №6 калиев сулфат, която ще ускори възстановяването на лигавиците и ще помогне да се предпазите от наслагване на вторична инфекция. След настъпване на подобрение продължете да вземате солите още няколко дни – 3 пъти по 2 таблетки от всяка.

Продължителната хрема е една от причините за развитие на хроничен ринит, който може да доведе до синузит (възпаление на синусите). Затова в случай, че състоянието не се подобрява в рамките на 3-4 дни, ако имате и висока температура, потърсете лекарска помощ. Неправилното лечение или неглижирането на хремата могат да доведат до сериозни усложнения.

4.     Промивките на носа подпомагат изчистването на секретите (това облекчава дишането), а заедно с тях се отмиват и болестотворните микроорганизми. Можете да ги направите като използвате спрей с морска вода, с физиологичен разтвор или като си направите сами солен разтвор (1 ч. л. сол, разтворена в чаша вода). Далеч по-голям е ефектът обаче, ако правите промивки на носа си със специалното чайниче Нети. Тази процедура за изчистване на синусите е йога практика. Чайничето Нети се пълни с вода към която е прибавена малко морска или готварска сол. Чучурчето се поставя на едната ноздра, водата преминава през носа и изтича през другата ноздра. По този начин най-ефикасно се премахват секретите и се отпушва носът. Промивката също така стимулира различни нервни окончания в носа, при което се подобрява цялостното състояние на организма.

5.     Добрата хидратация е от изключително важно значение.

Не само, когато се оплакваме от хрема, а и при всяко боледуване. Чрез приема на вода (поне 2.5 – 3 литра вода дневно) се осигурява по-бързото отстраняване на токсините от тялото, което предпазва от усложняване на заболяването. От друга страна хремата сама по себе си е фактор за обезводняване. А ако настинката протича с повишена температура, то процесът на дехидратиране е още по-ускорен. Добрата хидратация е от основно значение за втечняването на секретите и по-лесното им изчистване. Затова приемете като част от лечението си, че се нуждаете и от много вода, чай, топли домашни бульони и супи, фрешове.

6.     При чести хреми е нужна промяна на хранителния режим.

 Хомеопатите съветват при хрема или възпаление на синусите да се ограничат колкото се може повече белтъчините от животински произход (прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко, извара, салами, месо). По-рядко яжте също така и ориз, картофи, чушки. Всички те увеличават образуването на слуз в организма.

7.     Хремата при вирусни инфекции и грип може да е съпроводена с особено неприятно главоболие.

Болката се усеща над очите, на челото и слепоочията. Едно от обясненията за главоболието, придружаващо хремата, е свързано с повишеното отделяне на течности (включително от тъканите при черепа). Това създава натиск върху мозъчната обвивка и се появява усещането за болка. Масажът на врата, слепоочията и челото облекчава. А при силно главоболие се препоръчва почивка и намаляване на физическата активност. Избягвайте също да напрягате очите си с работа на компютър, четене, гледане на телевизия.

Последни публикации: