Сенната хрема – митове и факти

През последните две десетилетия проявите на алергии са скочили двойно в световен мащаб. А сенната хрема е сред „обичайните заподозрени” за оплакванията ни през пролетта.

Сезонният алергичен ринит (популярен под наименованието сенна хрема) засяга близо 20% от европейците, ¼ от които страдат от тежката форма на болестта. Сенната хрема често се свързва с друго тежко хронично заболяване – астмата. Епидемиологичните проучвания показват, че близо 1/3 от болните с алергичен ринит имат и астма. В същото време алергиите не получават нужното ниво на внимание като сърдечно-съдовите нарушения например. Оказва се, че при около 45% от случаите на дихателни алергии заболяването дори не е било диагностицирано своевременно. Тревожните данни са събрани от Европейската федерация по алергии и Асоциацията на пациентите със заболявания на дихателната система (EFA).

Капаните на красивата пролет

Алергията е индивидуална реакция (свръхчувствителност) към фактор на околната среда – дадено вещество (алерген), което е безвредно за повечето хора. При алергично болния то предизвиква имунен отговор, който води до появата на различни нежелани симптоми. При сенната хрема това са: запушен или течащ нос, намалено обоняние, кихане, сърбеж, сълзене и зачервяване на очите, възпалени клепачи и/или конюнктивит, нарушения на съня, отпадналост, затруднена концентрация и др. Качеството на живот на страдащите от алергичен ринит е силно нарушено, включително социалният им живот, работата им, а при децата – представянето им в училище.

При леката форма на сенна хрема симптомите се наблюдават в рамките на няколко дни, за по-кратък период от време, докато при средно тежкия и особено при тежкия алергичен ринит се наблюдава сериозно влошаване на качеството на съня, проблеми при изпълнението на всекидневните дейности, при това за 4 и повече последователни седмици.

Кои са най-честите заблуди, свързани с неприятния натрапник, който ни пречи да се радваме на пролетта?

Мит: Сезонният алергичен ринит е свързан с някои нежелани симптоми, но не е някакво сериозно заболяване.

Факт: Сенната хрема е сериозно хронично заболяване, което не бива да се подценява. Неправилното му лечение или неглижирането му нанася немалко щети върху засегнатите. Освен нарушения на съня, изтощение и понижена работоспособност, може да причини също така и влошаване на други респираторни заболявания като астма и синузит, на кожни алергии като екзема и уртикария.

Мит: Няма профилактика за сенната хрема. Единственото, което можете да направите е, да започнете да вземате лекарства, когато се почувствате зле.

Факт: Ранната и точна диагностика от лекар алерголог е важна, за да се гарантира подходящо и ефективно лечение и контрол на алергичните прояви. Много е важно да знаете кои са рисковите фактори за вашата алергична реакция, а също и рисковият период от годината за проява на сенната хрема. По този начин можете да започнете своевременна профилактика преди очакваното разпространение на полените, към които имате алергия. Хомеопатията е ефективен метод за профилактика и лечение на сенната хрема. Можете да използвате действието на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал, който спира обилната водниста секреция, отстранява сърбежа, паренето, действа противоалергично и бързо възстановява носовото дишане.

За разлика от антихистаминовите медикаменти, които блокират изявата на симптомите, но не могат да сложат край на алергията и натоварват токсично организма, Ринитал облекчава симптомите, възстановява равновесието на имунната система и постепенно намалява честотата на алергичните прояви.

Към него, за още по-бърз ефект, добавете комбинация Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №2 е основната минерална сол при хронични алергични процеси, №3 железен фосфат стопира острия възпалителен процес на лигавиците, а №8 повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците.

Най-доброто време за започване на профилактика на сенна хрема е месец-два преди началото на очаквания алергичен сезон. А при първи прояви на алергични симптоми започнете интезивно хомеопатично лечение, като направите някои важни промени и в режима си на хранене и ежедневните си навици: ограничете слузообразуващите храни (млечни продукти и такива съдържащи глутен, като хляб и тестени изделия), които засилват хремата; изчистете тялото от токсини като спрете полуфабрикатите, алкохола и цигарите.

Мит: Ако не сте страдали от сезонни алергични прояви като дете, не сте застрашени от тях на по-късна възраст.

Факт: В ежедневието си непрекъснато сме изложени на контакт с нови, различни вещества. Това, че не сме проявявали алергии в детството си, не е гаранция, че сме напълно защитени на по-късна възраст. Кои са рисковите фактори за поява на дихателни алергии? При някои хора има наследствено предразположение – тези случаи се наричат атопични, организмът на засегнатите произвежда повече IgE антитела от нормалното. Установено е например, че момчетата са по-склонни към прояви на атопия, както и бебетата с поднормено тегло при раждането, макар и да не са ясни причините за това.

Редица фактори на околната среда също повишават риска. Засегнати от алергии често са деца, които са израснали в следните условия – с родители, които пушат в дома си, с ненужна и прекомерна употреба на антибиотици. Семейната среда (чистотата на дома и наличието на домашни любимци) също имат значение. Други рискови фактори: замърсяването на въздуха, употребата на някои продукти за почистване, излагане на фини прахови частици, химикали и др., на влага, плесени и други биологични агенти. Всички те се свързват с прояви на астма, алергия и др. респираторни заболявания.

Мит: Пролетта и цъфтящите цветя са най-голямата заплаха за болните от сенна хрема.

Факт: Сенната хрема се предизвиква от полените – микроскопични клетки на цъфтящите растения, които се разнасят от вятъра и насекомите. Тяхното разпространение е най-силно през пролетта, но много растителни видове ги отделят до късно лято. Полените на цветята всъщност са сравнително по-тежки и падат на земята, докато тези на дървета, треви и плевели са много леки и продължително време се разнасят по въздуха, застрашавайки повече хора. Основни причинители на сенната хрема са: дървета като бор, бреза, елха, леска, габър, кестен, върба, топола, липа, треви и плевели като райграс, тимотейка, живовляк, див пелин, киселец и др. За разлика от дървесните полени или тези на тревите и храстите, можете по-успешно да контролирате излагането си на полените на цветята.

Последните научни изследвания показват, че климатичните промени оказват влияние и върху нарастването на поленовата „заплаха” за болните от сенна хрема. Поради по-топлото време и по-меките зими, които наблюдаваме през последните години, растенията по-рано започват да разпространяват полените си и това удължава сезона на алергиите.

Последни публикации: