Полезни лекарства за първа помощ в аптечката на мама

Непредвидените ситуации, свързани с децата, са често срещани. Ето защо е добре домашната аптечка винаги да бъде заредена с няколко основни лекарства, с помощта на които можете да овладеете настъпило остро състояние или да облекчите болката при инцидент, докато успеете да заведете детето на лекар.

Предложените решенияса особено подходящи в такива случаи, тъй като са безопасни за употреба и могат да облекчат различни здравословни проблеми като главоболие, повръщане или диария, например, без нежелани странични действия. Те са ефикасни и бързо действащи, когато се налага спешна помощ.

Средства за първа помощ

Шуслерова сол №2 калциев фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU)– помага при алергична реакция, например при обрив след консумация на дадени храни, контакт с растения или поради излагане на силно слънце. Калциевият фосфат можете да комбинирате с Шуслерова сол №7, ако състоянието протича със силен сърбеж. А при отоци (алергични или в следствие от травма) се добавя сол №8 натриев хлорид.

Шуслерова сол №3 железен фосфат– солта за първа помощ при всякакви наранявания и контузии (порязване, ожулване, натъртване и др.). В случай на инцидент, докато намерите лекарска помощ, можете да облекчите състоянието на пострадалия с комбинация соли №3 железен фосфат (основна сол за първа помощ при нараняване, стимулира защитните сили на организма), №5 калиев фосфат (стабилизира нервната система) и №7 магнезиев фосфат (облекчава болката). Железният фосфат е минералната сол за първа помощ също и при слънчево изгаряне. Комбинирайте го със сол №8 натриев хлорид, за да регулирате водно-солевия баланс в организма. Същата комбинация на соли №3 и №8 се препоръчва при водниста, обилна диария. По този начин ще стопирате възпалителния процес и ще се предпазите от дехидратация.

Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – солта срещу всякакви болки. При пристъп на главоболие, болки в корема, при всякакви спазми и крампи магнезиевият фосфат е особено ефективно средство. Помага също за болките в крайниците и схващане на мускулатурата при продължително пътуване.

Шуслерова сол №5 калиев фосфат средство за овладяване на високата температура над 38,5 С. Комбинирайте я със сол №8 натриев хлорид.  До 38,5°C се препоръчва приемът на сол №3, за да се спре развитието на инфекцията в началния й стадий и да се стимулират защитните сили на организма. А над 38,5°C е подходяща комбинацията от сол №5, която действа антисептично и дава енергия на организма, и сол №8, която го предпазва от дехидратация. Редуват се по 1 табл. от солите през 5-10 мин. до настъпване на подобрение. След това продължете още 3-4 дни по 3 таблетки дневно от всяка сол.

Шуслерова сол №8 натриев хлоридпри ухапвания от насекоми, при топлинен или слънчев удар, прегряване на организма. Давайте по 1 таблетка през 10-15 минути или разтворете 10 таблетки в малка бутилка вода и давайте на детето да пие на малки глътки през 15 минути. Регулира водно-солевия баланс на организма.

При настинки, грип и болки в гърлото

Инфлуцид – за лечение на настинка, грип, COVID-19. Лекарството има клинично потвърдена ефективност. Инфлуцид е бързо овладява симптомите – хрема, кашлица, главоболие, висока температура, втрисане, мускулни болки, отпадналост. Съкращава времето за боледуване, намалява нуждата от симптоматични лекарства и предпазва от усложнения. Предотвратява късната цитокинова буря след прекарана COVID-19 инфекция и намалява постковид синдрома. В първата остра фаза на заболяването Инфлуцид се приема често – по 1 табл. на всеки час при възрастни и през 2 ч. за деца. След 3-5 дни, когато вече е настъпило подобрение, специалистите препоръчват поддържаща терапия в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно).

Тонзилотрен– при болки в гърлото и възпалени сливици. Комплексно хомеопатично лекарство, с подбрана комбинация от съставки, които покриват голяма група симптоми на възпаление на гърлото. С приема на Тонзилотрен (самостоятелно или като терапия, допълваща конвенционалното лечение) се постига по-бързо излекуване и възстановяване. Съставките на Тонзилотрен елиминират болката, отока и възпалението на сливиците и фаринкса при острото начало на инфекцията и укрепват имунитета. Препоръчителен прием на лекарството е по 1 таблетка на всеки час (максимум до 12 дневно) за възрастни. За деца до 12 г. – по 1 таблетка на всеки 2 часа (до 8 дневно). След отзвучаване на острите симптоми е добре да се продължи с 3 пъти по 1 таблетка дневно поне за още 1 седмица.

Шуслерови соли с номера 3, 4 и 6 – при първи симптоми на простуда: запушен нос или хрема, дразнене или сухота на гърлото, леко повишаване на температурата, на всеки половин час се приема по 1 таблетка Шуслерова сол №3 железен фосфат. Железният фосфат се дава в началото на настинка или грипно заболяване, за да се пресече процесът и да се засилят съпротивителните сили на организма. За оптимален ефект може да се комбинира с Инфлуцид. Във втория стадий на заболяването – ако температурата не спада, хремата се влошава, появява се кашлица, се редуват сол №3 със сол №4 калиев хлорид – минералната сол за възпаление на лигавиците. Комбинацията на соли 3 и 4 е подходяща при появата на секрети – воднисти и бели. Приемът е 3 пъти дневно по 2 таблетки от всяка сол. Ако хремата се влоши и секретите станат жълто-зеленикави, се добавя и сол №6 калиев сулфат ( 3 пъти дневно по 2 таблетки).

При стомашно-чревни неразположения 

Окубака D6 – за повлияване на болки в корема, гадене, повръщане, диария. Лекарството бързо облекчава симптомите, лекува възпалението на чревната лигавица, регулира абнормните  изхождания, стимулира процесите на детоксикация. Окубака D6 действа още в устната кухина и действието й не се влияе от повръщането. Тя е изключително подходяща и по време на антибиотично лечение, тъй като детоксикира организма и помага за преодоляване на страничните ефекти от антибиотика – дисбактериоза и диария. При остри симптоми се приема по 1 доза (10 глобули за възрастни, 5 глобули за деца) първоначално на всеки час, после на всеки 2 часа. На втория ден – на всеки 2-3 часа, а от третия – 3 пъти на ден. За детоксикация при антибиотично лечение Okoubaka D6 се приема в дозировка 3 пъти по 1 доза от началото до края на антибиотичния курс и още 10 дни след приключването му.

 

 

Последни публикации: