Коликите: много притеснения за нищо?

За майката на едно новородено няма „маловажен проблем” и всеки плач или дискомфорт на бебето е повод за тревоги и притеснения. В действителност обаче след отминаването на периода на коликите родителите се сблъскват с други, по-сериозни изпитания и покрай тях първите години на рожбата им неусетно отлитат.

Дотогава (и докато още коликите ви изглеждат като сигнал за настъпващия край на света – поне такъв, какъвто го познавате), ще са ви полезни следните съвети за помощ в тази ситуация. Препоръчани са от педиатри с дългогодишен опит и от родители, калени в битката с бебешките изпитания.

Какво трябва да знаете, за да помогнете най-ефективно?

Лекарите не са единодушни относно точната причина за появата на коликите. Съществуват различни теории, свързани с това, че храносмилателната система на новороденото е незряла и тепърва се развива. Възможно е неприятните симптоми да се дължат на проблеми с храносмилането или чувствителност към една или друга съставка на млякото (ако бебето се храни с адаптирано мляко за кърмачета).

Има едно утвърдено в практиката определение: т. нар. „правило на трите тройки”. Според него коликите са „състояние на здраво, добре нахранено бебе, при което има периоди на силен, необясним плач, продължаващ най-малко 3 часа дневно, през поне 3 дни от седмицата в продължение на най-малко 3 седмици.

Коликите трудно могат да бъдат объркани –сякаш нищо не е в състояние да успокои плачещото бебе, пристъпите на плач може да се случат по всяко време на денонощието, макар че в късния следобед и привечер са по-силни. Освен плача, малкото присвива краченца към корема и изпуска газове. Стомахчето му може да изглежда подуто, да има болезнени спазми. Възможно е също да е необичайно раздразнително, да възникнат и проблеми със съня.

Не забравяйте, че това е естествена фаза, през която преминава новороденото. Като цяло, детските колики не са сериозен здравословен проблем, когато бебето продължава да се храни и да наддава и расте в норми.

S.O.S план за справяне с бебешкия плач

Открийте причината за плача:

Водещата причина винаги е гладът. Освен него, възможно е някаква болка, дори и много слаба, да провокира плач. Бебето може да усеща някакъв дискомфорт – мокра/изцапана пелена, ръбче на дреха, което го дразни, стегнати чорапки. Може да му е прекалено топло или студено. Може да се чувства самотно, след като доскоро е било сгушено на топло и удобно място за цели 9 месеца. Прекалено много светлина, шумове, хора наоколо са свръхстимули, които лесно могат да разстроят по-чувствително новородено. Проверете всичко това и се уверете, че бебето няма температура. А също и дали стомахчето му е подуто поради запек или газове.

Щом сте отхвърлили всички други възможни причини, можете да използвате следните стратегии за действие за справяне с коликите:

Разходете го като смените обстановката – ако не успявате да утешите бебето у дома, излезте на разходка на открито и обратното.

Създайте на бебето усещане за сигурност и спокойствие, което му напомня за 9-те месеца в корема на мама. Използвайте ритмично движение – с носене (на ръце или в слинг), люлеене (в ръце или люлка), возенето в колата също има учудващо успешен ефект. Или го повийте в меко одеялце и го сложете да легне на гърдите ви.

Можете да го поставете легнало върху предмишницата ви, като дланта ви лежи под коремчето му. Температурата на дланта е 34 С – това ще затопли място и ще успокои болката.

Тихото шепнене „шшшшш” близо до ухото на бебето имитира успокояващия фонов “бял шум”, който бебето е чувало, докато е било в утробата.

Направете деликатен масаж на коремчето му като галите с длан по посока на часовниковата стрелка. Използвайте малко бебешко олио. Лекото затопляне на коремчето (например с малка, затоплена възглавничка или кърпа) също облекчава.

Гимнастика със свиване на крачетата към коремчето помага за елиминирането на газовете.

Помощ с хомеопатия – Коликинд е комплексно хомеопатично лекарство, специално създадено за лечение на колики, подходящо за употреба от деня на раждането. Изследванията показват, че Коликинд действа по-ефективно от симетикона върху всички неприятни симптоми, свързани с коликите. Плачът на бебето намалява, апетитът му се повишава, стомахчето се успокоява и сънят се нормализира. Коликинд е и единственият препарат, който може да се дава профилактично. Продуктът е напълно безопасен и можете да започнете да го давате още в първата седмица след раждането – 3 пъти по 3 капки дневно. А при остри симптоми се препоръчват по 3 капки до 6 пъти дневно. Капките могат да се прилагат директно в устата или разтворени с малко вода в пластмасова лъжичка.

Шуслеровата терапия също помага успешно за справяне с коликите. Приемът е 3 пъти дневно по 1 таблетка от Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – успокоява спазмите и действа релаксиращо. Солта може да се дава на бебето, разтворена в малко вода в пластмасова лъжичка.

Някои промени в храненето – на вида адаптирано мляко, ако се налага, смяна на позата за кърмене или на шишето и/или биберона, както и по-честото оригване на бебето, може да подобрят общото му състояние. Ако бебето има колики и стомахът му е твърд или присвива силно крачета към него или се чува къркорене от червата, причината е в натрупване на газове. Те могат да се дължат на свърхчувствителност към лактоза – захарта, която се съдържа в кравето мляко (и съответно в майчината кърма, ако майката консумира много млечни продукти). Затова ако кърмите, можете да опитате да спрете приема на млечни продукти за 2 седмици. Някои зеленчуци също могат да предизвикат увеличено отделяне на газове – като зелето, броколи, карфиол, репички. А други бебета са чувствителни към храни с високо съдържание на киселини като цитрусовите плодове, домати и др.

Последни публикации: