Как да лекуваме хремата, за да се предпазим от усложнения

Ето какво трябва да знаете за ринита (медицинският термин за хрема), за да го лекувате успешно.

Хремата сама по себе си не е заболяване, а е симптом на такова. Неприятните секрети от носа (воднисти или гъсти, белезникави или жълто-зелени), кихането, запушеният нос и дори временната загуба на обоняние може да са следствие на вирусна или бактериална инфекция, алергия или друг патологичен процес в организма.

Не я подценявайте и не отлагайте лечението й

Ако не обърнете внимание на течащия нос и не вземете мерки навреме, може да си докарате сериозни неприятности. Важно е от самото начало имунната система да се подкрепи с правилните грижи, за да може да се справи с причинителя на хремата. Какво още е нужно да знаете за този физиологичен процес?

Как се стига до хронифициране? Острият ринит е свързан обичайно с вирусна инфекция, проявите са първоначално изсъхване на носната лигавица, кихане и поява на бистър секрет. Често те са последвани от кашлица и леко повишаване на телесната температура. При спад на имунитета и неправилно лечение, а също и поради някои анатомични особености или придружаващи заболявания (туберкулоза, възпалени полипи в носа и др.) може да се стигне до хроничен ринит. Характерни за това усложнение са усещането за запушване на носа, плътни секрети, гнойни, с неприятна миризма.

Вирус или бактерия? Хремата, в резултат на вирусна инфекция, започва с бистър секрет от носа и леко неразположение. На по-късен етап, ако забележите, че секретите стават гъсти и променят цвета си към жълт или жълто-зеленикав, ако болният поддържа висока температура и се оплаква от тежест и болка в областта на синусите, това може да са признаци на вторична бактериална инфекция.

Една продължителна бактериална инфекция например може да провокира поява и на т. нар. атрофичен хроничен ринит, който се среща също и в напреднала възраст или след хирургични интервенции.

Друго усложнение на хремата е вазомоторният хроничен ринит – прилича по симптомите си на алергична хрема (обилни секрети, запушен нос и кихане при дразнене от вещества в околната среда), но при него няма алергична реакция. Болните често са особено чувствителни към парфюми, прах, миризма на силни подправки или цигарен дим.

Главоболието – знак за усложнение. Когато към една продължителна хрема се добави и силно главоболие, секретът стане по-обилен или по-гъст, дори гноен, възможно е инфекцията да е засегнала вече и синусите, а при малките деца често възпалението се прехвърля към ушите. Главоболието е знак за усложняване на ринита, което задължително налага да потърсите лекарска помощ.

Знаете ли, че… съществува и т. нар. професионален ринит, който се предизвиква от контакт с вредни частици във въздуха (метални соли, латекс, химикали и др.) и често е придружен със сериозно усложнение като астмата. За разлика от него, хормоналният ринит се проявява в определени периоди от живота, свързани с резки хормонални промени като пубертет, бременност, менопауза или проблеми с щитовидната жлеза.

Алергичната хрема – това състояние се развива като реакция на имунната система към дразнители от околната среда (прах, акари, полени, пърхот от животни и др.) Симптомите са воднисти секрети, запушване на носа, сърбеж и кихане, сълзене и зачервяване на клепачите на очите, главоболие и др. Алергичният ринит може да се получи вследствие прогресиране на атопичен дерматит при децата. Не бива да се подценява, тъй като може да доведе до развитието на бронхиална астма.

Как правилно да лекуваме хремата

Не забравяйте, че широко употребяваните капки за нос носят временно облекчение на симптомите, но не могат да се преборят с причинителя на хремата и да я излекуват. Ако се използват неправилно или дълго, водят до привикване и имат нежелани странични ефекти. Вместо тях можете да се доверите на хомеопатичното лечение.

  • Комплексният хомеопатичен препарат Цинабсин облекчава всички неприятни симптоми и възстановява нормалното дишане. Препоръчва се за възрастни и деца над 2 г., подходящ е също за бременни и кърмещи жени. Цинабсин успокоява възпалението, намалява отока на носната лигавица, втечнява и изчиства секретите, премахва главоболието и стимулира имунната система, за да се предотвратят рецидивите. Последни научни данни сочат, че Цинабсин има и антивирусно действие. В острия период приемът за възрастни е по 1 таблетка на всеки час, а деца под 12 г. – 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 пъти дневно. След облекчаване на състоянието продължете още 10-14 дни с прием на 3 пъти по 1 таблетка дневно.

За по-бързо локално овладяване на възпалението в носа и повлияване на хремата можете да го комбинирате с хомеопатичния спрей Инфлуназал.  Той няма никакви странични ефекти и е подходящ за продължителна употреба.  Едно от малкото лекарства, които могат да се прилагат и при новородени. При деца под 1 г. се впръсква по веднъж във всяка ноздра 2 пъти на ден. При деца от 1 до 11 г. – по 1 впръскване във всяка ноздра 3 пъти дневно, а при хора над 12 г. – по 2 впръсквания във всяка ноздра 3 пъти на ден.

Шуслеровата терапия също предлага различни комбинации при хрема, в зависимост от вида на секрета: При бистър като сълза секрет са необходими соли №3 и №8; При мътен, млечнобял секрет соли №3, №4 и №8; При гъст, зеленикав секрет солите са №3, №6 и №8. При остри симптоми възрастните могат да вземат по 1 таблетка от всяка сол на час, а децата – по 1 таблетка на 2 часа.

  • При хрема и запушен нос е много важно да пазите тялото затоплено – колкото по-топла и добре кръвоснабдена е лигавицата, толкова по-защитена е тя срещу атаката на вирусите. Вземете бързи мерки срещу настинката като натопите краката си в гореща вода например. Кръвоносните съдове се разширяват, увеличава се притокът на кръв и така помагаме на имунните клетки, съдържащи се в кръвта, да се противопоставят на инфекцията. За да спрете развитието на болестта, още щом почувствате първите симптоми, вземете Шуслерова сол №3 (3 пъти по 2 таблетки на ден), за да има организмът енергия да се пребори с вирусите.
  • Останете си у дома по възможност и си направете гаргара с топла вода и сол. Промийте носа с физиологичен разтвор – така се отмиват болестотворните вируси и микроорганизми.
  • Пийте много вода! Това дава възможност на тялото по-бързо да се разредят токсините и да се отстранят от тялото. Ако обичайно се нуждаем от около 2 л вода дневно, при инфекция трябва да поемаме поне по 3 литра.

Безопасна и ефективна профилактика и лечение на алергичния ринит (т. нар. сенна хрема), можете да постигнете с прием на комплексния хомеопатичен продукт Ринитал, който спира хремата, сълзенето на очите и кихането, и възстановява носовото дишане. Ринитал постепенно намалява симптомите и връща равновесието на имунната система. Подходящ е и за бременни, а употребата му не предизвиква сънливост. При оплаквания от алергична хрема през пролетта, добре е да започнете профилактика още през февруари с Ринитал в комбинация с Шуслерови соли № 2, 3 и 8. Приемът е по 3 таблетки от всяка сол и 3 пъти по 1 таблетка Ринитал ежедневно поне за месец. Сол №2 помага за овладяването на алергичната проява, №3 ограничава възпалението, а №8 регулира секретите и сълзенето.

Последни публикации: