Природни средства на помощ при болки в гърлото

При спад в имунната защита лигавиците стават податливи на атаката на вирусите и бактериите. И оплакванията от възпалени сливици, болки в гърлото или пресипналост, съпроводени от повишена температура и силно отпадане могат да са 6-8 пъти и дори повече през есенно-зимния период.

Неправилното лечение може да доведе до усложнения и хронифициране, да влоши допълнително състоянието на имунната система и да попаднете в омагьосания кръг на инфекции една след друга. Как да действате?

Бърз и ефективен начин да си помогнете

Използвайте действието на хомеопатията:

  • Още при появата на първите симптоми започнете прилагането на комплексния хомеопатичен препарат Тонзилотрен, който може да използвате самостоятелно или като терапия, допълваща традиционното лечение. Хомеопатичните медикаменти, влизащи в състава на Тонзилотрен, спират болката, елиминират отока и възпалението на сливиците и фаринкса и укрепват имунитета. Препоръчителен прием на лекарството е по 1 таблетка на всеки час (максимум до 12 дневно) за възрастни. За деца до 12 г. – по 1 таблетка на всеки 2 часа (до 8 таблетки дневно). След отзвучаване на острите симптоми е добре да се продължи терапията с 3 пъти по 1 таблетка дневно поне за още 1 седмица.
  • Въпреки че възпаленията на гърлото най-често се причиняват от вируси, при една трета от случаите причинител са бактерии. Тогава се налага антибиотично лечение по лекарска препоръка. За съжаление употребата на антибиотици води до потискане на имунния отговор на организма. Затова е добре подобно лечение да бъде съпроводено с прилагане на имуностимулиращи хомеопатични средства, като например силицея, която влиза в състава на Тонзилотрен. Силицеята подобрява имунния отговор и предотвратява рецидивите на болестта. Освен това приемът на Тонзилотрен по време на антибиотичната терапия подпомага нейната ефективност. Установено е, че лекарството подобрява кръвообращението и увеличава насищането на засегнатите от инфекцията тъкани с антибиотика и съответно подобрява допълнително действието му. Заедно с приема на антибиотик, можете да включите и комбинация Шуслерови соли, за да се погрижите за натоварения от медикамента черен дроб. Още в първия ден на започване на антибиотичната терапия започнете приема на Шуслерова сол №6 – 2 пъти дневно по 3 табл. Тя подхранва клетките на черния дроб, за да може да се справи с въздействието на антибиотика и с изчистването на токсините от организма. А за пълно възстановяване на организма и за да няма рецидив на инфекцията, след приключването на антибиотичното лечение приемайте по 5 табл. дневно Шуслерова сол №12 в продължение на 10 дни.

Болките в гърлото – израз на потиснати емоции

За възникването на болестта, освен физиологичните, съществуват и психосоматични причини. От гледна точка на хомеопатията причината за болките в гърлото може да се корени в дълго потискани емоции. Когато имаме проблеми с гърлото, възможно е те да се дължат на нашата неспособност да изкажем себе си, да поискаме нещо, което желаем, да отстояваме своето място и позиция. Неизказаните гласно чувства водят до задържане на отрицателната енергия в областта на гърлото. Нарушава се енергетиката на съответното място, тъканите стават податливи на атаката на вирусите и бактериите и следва появата на острата инфекция.

Възпаленото гърло се свързва с гняв, а ларингитът (възпаление на ларинкса с пресипналост и дрезгава кашлица) – с толкова силен яд, че човек буквално не може да говори. Според холистичната медицина гърлото е свързано и с нашата креативност – когато творческото начало у нас е потиснато или нарушено по някаква причина, често имаме оплаквания в тази област на тялото.

Замислете се върху своето поведение: ако винаги се опитвате да се грижите всеотдайно за другите, угаждате на всички (шефове, семейство, приятели) и никога не правите нещо, просто защото на вас самите ви се иска, могат да се появят не само проблеми като възпалени сливици, но и дори нарушения на щитовидната жлеза. Загубата на гласа поради пресипналост може да подсказва също, че човек е възпрепятстван да говори поради страх (че няма да го изслушат, няма да му обърнат внимание, а също и поради страх от очаквана критика). Проблеми с гърлото се появяват и ако се противим на настъпващи промени или изживяваме силна вътрешна съпротива към нещо. Имате ли силни болки при преглъщане поради възпалението? Задайте си въпроса: „Какво ми е трудно да „преглътна” в този момент?” Може да е някаква болезнена ситуация, трудна за приемане, („преглъщане”) или човек, когото не харесвате (него и/или неговите действия). Въздържанието да изкажете чувствата си и да отстоявате себе си вреди изключително много не само на гърлото. За да си помогнете, трябва да приемете мисълта, че не е възможно да се харесвате на всички и че във всеки аспект от живота си имате правото да изразявате и отстоявате себе си.

Общи препоръки за лечение

Следвайте ги, за да си осигурите по-бързо възстановяване, да се предпазите от усложнения и да подкрепите имунната си система:

  • Останете за ден-два вкъщи и си почивайте. През това време е важно да приемате много течности (вода, билков чай, прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове, топли домашни бульони), които ще помогнат за втечняването на секретите и за по-лесното им изчистване, както и за изхвърлянето на токсините от тялото.
  • Изключете от менюто си всички слузообразуващи храни: животински белтъчини, млечни продукти, изделия от брашно, картофи, домати, чушки, краставици, с цел по-бързото възстановяване на лигавиците и овладяване на възпалителния процес.

Последни публикации: