Възстановяване след боледуване – какво е важно да знаете

Ключът към доброто здраве е в укрепването имунитета. А това е комплексен процес, който започва с правилното подпомагане на организма за преодоляване на вирусните инфекции и с грижата за възстановяването му след това.

Първа стъпка – подкрепа на организма

Как адекватно да асистираме на организма сам да се справя с инфекциите?

Температурата, умората, липсата на апетит, желанието за сън – всички те са външните проявления на протичащата вирусна или бактериална инфекция. Дължат се на защитните механизми на организма, а именно на действието на NK-килърите (клетките убийци), които нападат и унищожават клетките, заразени с вируса. В борбата с инфекцията имунната система чисти всички мутирали клетки, тези, които не са в добра кондиция. Това е „прочистване”, благодарение на което тялото може да се отърве от натрупаните токсини и от „слабите” клетки и да се предпази от много по-сериозни заболявания. За да се случи това обаче, трябва да му помогнем, а не да му пречим като бързаме да свалим повишената температура или търсим „спасителния” антибиотик.

Повишаването на температурата е процес, необходим за разпада на ненужните клетки. Не бива да боледуваме „на крак” – тялото ни се нуждае от почивка и от много течности, които да помогнат за изчистването на токсините. Лекарите препоръчват да не бързаме да понижаваме температурата, освен ако не е над 38,5 С. Вместо да товарим организма с химически медикаменти, се нуждаем от терапия, която да не пречи на защитните ни сили да направят необходимото прочистване. Хомеопатичните средства като Инфлуцид и Шуслеровите соли ни дават тази възможност.

Можем да подпомогнем по правилния начин на тялото с Шуслерови соли №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат, които се борят с възпалението и подпомагат имунната защита. Дават се през половин час по 1 таблетка от всяка и чудесно се комбинират с хомеопатичния препарат Инфлуцид, който задейства оздравителните сили на тялото, помага при повишена температура, облекчава болките в крайниците и главоболието, кашлицата, възпалението в гърлото. В първата остра фаза на заболяването Инфлуцид се приема често – по 1 табл. на всеки час при възрастни и през 2 ч. за деца. След 3-5 дни, когато вече е настъпило подобрение, лекарите препоръчват поддържаща терапия в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно).

Втора стъпка – пълноценно изчистване и укрепване на имунитета

Комбинация от минерални соли ускорява процеса на възстановяване – Шуслерова сол №2 калциев фосфат и №5 калиев фосфат (по 5 таблетки от всяка сол ежедневно за 2-3 седмици след боледуване). Калциевият фосфат повишава съпротивителните сили на организма и подпомага възстановяването след болестта, а калиевият фосфат е „енергийното лекарство” в Шуслеровата терапия – препоръчва се при умствена и физическа умора, за прилив на сили. Подобрява кръвообращението, стимулира дейността на мускулите и сърцето.

Направете прочистване на организма, особено ако се е наложило да използвате силни лекарства. Шуслеровите терапевти препоръчват комбинация минерални соли: Шуслерова сол №6 калиев сулфат, №9 натриев фосфат, №10 натриев сулфат и №11 силицея. Вземат се по 3 таблетки от всяка сол ежедневно, за 1-2 седмици след вирусната инфекция.

За укрепване на имунитета – установено е, че децата, които приемат имуностимулиращи препарати, боледуват много по-рядко в периоди на бум на вирусните инфекции, по-леко преодоляват болестта и се възстановяват по-бързо. Имунокинд е подходящ комплексен хомеопатичен препарат за подобряване на имунната защита. Съдържа 4 съставки, с които се подсилва детският организъм да се справи с респираторните инфекции, подобрява се калциевата обмяна, която е особено важна при ускорения растеж в тази възраст, укрепва се защитата на кожата и лигавиците (входните врати на инфекциите). Приемът е лесен – сутрин, обед и вечер (30 мин. преди или след хранене) се дава по една таблетка в продължение на поне 3 месеца. При по-малките бебета таблетката може да се разтвoри във вода.

Можем да повишим имунитета и на деца, и на възрастни също чрез утвърдена комбинация Шуслерови соли: №3 железен фосфат (сутрин), №6 калиев сулфат (на обед), и №7 магнезиев фосфат (вечер). Смучат се по 2 таблетки от всяка сол, за 4-6 седмици. Сол №3 подобрява кислородното насищане на тъканите и подготвя организма по-бързо и ефективно да се справи с атаките на вирусите. Сол №7 влияе на производството на енергия и подобрява разпределението на магнезия в тъканите, което е важно условие за добрата работа на имунната система и мускулните клетки. Сол №6 укрепва кожата и лигавиците на носоглътката, които са първият ни щит при контакт с вируси и бактерии. Солта стимулира също така и чернодробната функция и подпомага прочистващите процеси в организма.

Последни публикации: