Възможно ли е грипът да ни носи ползи?

Битката с грипа: с бабини методи, с тежката медицинска артилерия или просто да подходим със здрав разум?

В очакване на грипната вълна се вземат всевъзможни предпазни мерки: витамини, имуностимулатори, билки за укрепване на организма. Някои са традиционалисти и привърженици на бабините методи – залагат на чесъна срещу микробите. Други избират съвременното и алтернативното – джинджифил в чая или средства на аюрведа. Но всички най-вече разчитат на това аптечката да е добре заредена с противогрипни средства.

Колкото и да се пазим, уви, в разгара на някой работен ден ни втриса, вдигаме температура, идват силното главоболие, хремата, болките в гърлото… Кой от нас обаче има време за боледуване? Какво да правим? Да вземем болничен и да се погрижим за себе си или геройски да караме грипа на крак (като разнасяме наоколо заразата) и да се надяваме, че организмът ни ще пребори вирусната атака без усложнения? Правилният отговор е ясен, но изпълнението му често се оказва непосилно за хората в активна възраст. Затова е добре да се запознаете с някои интересни факти, които ще ви помогнат да преосмислите нагласата за боледуването тип „бързам, няма време”. И да се научите да боледувате правилно. Защо това е толкова важно? Ето малко информация, върху която да помислите…

Вирусните инфекции изчистват организма от потенциално опасни клетки

Опитите на изследователи в областта на епигенетиката (науката, която изучава влиянието на средата върху гените) и новите техники за изследване на клетъчния геном преобърнаха представата ни за  “лошия” грип. Грипната инфекция всъщност помага на тялото да изчисти генно изменени клетки, които отварят врата на редица хронични заболявания.

Съвременните изследвания показват, че ДНК-то ни не е константа и че средата и начинът ни на живот изключително много влияят на гените. С други думи – ако баба ви е страдала от диабет, а баща ви има високо кръвно, изобщо не е задължително да се сдобиете със същите здравословни проблеми. В човешкия организъм постоянно се случват мутации, а имунната система пък постоянно открива клетките, които са мутирали и ги елиминира. Също такъв естествен механизъм за отхвърляне представлява инвазията на някакъв вирус.

Оказва се, че вирусните частици атакуват определени клетки по-интензивно – тези, които са с намалена клетъчна защита и са по-податливи. Заразените с грипния вирус клетки, стават директна цел на имунната система и биват унищожени. Така след преболедуване имунната система убива множество инфектирани клетки, немалка част от които са потенциално опасни. При тях са създадени условия за активиране на полиморфни гени, предизвикващи сериозни хронични заболявания в организма, към които имаме наследствено предразположение, включително ракови образувания и др.

Симптомите на болестта са знак да се вслушаме в тялото си, а не да се опитваме да заглушим сигнала

Грипът атакува с висока температура, силна отпадналост, главоболие, втрисане. Всички тези неприятни симптоми всъщност са знак, че организмът ни е започнал да се бори с болестта – NK-килърите (клетките убийци) унищожават заразените с вируса клетки. Имунната ни система е заета да изчисти всички клетки с намалена защита и потенциално опасни. За да си свърши работата изцяло и докрай обаче, трябва да я подкрепим, а не да й пречим като:

–          Използваме медикаменти за понижаване на високата температура. Те помагат да се почувства временно облекчение, но пречат на оздравителния процес. Високата температура е необходима, за да може организмът да образува интерферони и други вещества, които убиват вируса. Употребата на температуропонижаващи (от типа на парацетамол) натоварва ненужно черния дроб и бъбреците. А те имат своята важна функция в този период, свързана с изчистването на токсините.

–          Отказваме да потърсим квалифицирана помощ от лекар или фармацевт и решаваме да караме болестта „на крак”, тъй като не можем да си позволим отсъствия от работа и нямаме време за почивка „на легло”. Борбата с вируса обаче е процес, който отнема много енергия и в него изцяло е въвлечена имунната система. Като не даваме възможност на тялото си да почива и да се възстанови, боледуването протича по-дълго, често се стига до вторична бактериална инфекция, повторни инфекции или усложнения.

–          Посягаме за „по-лесно” към комбинираните лекарствени препарати, които сме запомнили от рекламите, че се използват при грип и настинка. Тяхното действие обаче е насочено към потискане на симптомите: понижават температурата, намаляват главоболието, болният субективно усеща някакво подобрение, но всъщност само сме отложили правилното лечение.

Как да лекуваме правилно вирусната инфекция, без да попречим на естествения механизъм на прочистване?  

Процесът на боледуване е шанс за възстановяване на здравословния баланс в организма! Но трябва да се подходи правилно към лечението – да се асистира на организма адекватно, да не се претоварва с медикаменти, за да се даде възможност за бързо възстановяване и нова, по-висока устойчивост.

–          Вирусната инфекция обикновено протича между 3 и 7 дни. Още в самото начало при проява на първите симптоми използвайте подходящи противовирусни средства. Не забравяйте, че антибиотиците не действат в този момент!

–          Лечението с помощта на хомеопатията е ефективна, щадяща и безопасна терапия. Комплексният хомеопатичен препарат Инфлуцид въздейства както върху първоначалния момент на разпространение и размножаване на вируса, така и върху мощния имунен отговор, с който трябва да се противопостави на вирусната атака имунната система. Съставките на Инфлуцид облекчават симптомите на грипа и подкрепят защитни механизми на тялото, така че самото боледуване да бъде кратко и щадящо за организма, без да се потиска клетъчното прочистване и реорганизация.

–          В първата остра фаза на заболяването Инфлуцид трябва да се приема по 1 табл. на всеки час при възрастни (до 12 табл. дневно) и през 2 ч. за деца (до 8 табл. дневно). След подобряване на състоянието е важно да се продължи с поддържаща терапия в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно). За да е ефективна, хомеопатията се нуждае от време. Затова при усещане за подобрение, не бързайте да спирате лекарствата!

Последни публикации: