Проблемите с детското стомахче имат ефективно решение

Тези проблеми са повод за силно притеснение на родителите на малки деца. Могат да се дължат на различни причини: храносмилателната система на детето все още е незряла, допуснати грешки в храненето или въвеждането на твърди храни, наличие на вирусна инфекция.

Най-важното е да знаете как да действате при поява на симптоми като: диария, запек, гадене, повръщане, коремна болка, подуване, метеоризъм и др. Всяко закъснение усложнява лечението и затова е много важна адекватната родителска реакция и консултацията с лекар.

При гадене, повръщане, диария

Педиатрите препоръчват при поява на диария, гадене, повръщане, коремна болка детето да спазва стриктна диета. Подходящи са: оризова вода, сухари, препечен хляб с обезсолено сирене, варени картофи, сварен ориз, солети, бисквити, билков чай (леко подсладен). Грешка е да се дават сурови плодове и зеленчуци, сокове. Ако малкото няма апетит, не го насилвайте да се храни, но внимавайте много да приема достатъчно течности, за да не се стигне до дехидратация. Признаци на обезводняване са: отпуснатост и сънливост, сухи лигавици, хлътнали очни ябълки и фонтанела (при по-малките), рядко уриниране. Нека детето пие вода на малки глътки, през няколко минути, за да се овладее повръщането. Можете да използвате и рехидратиращи разтвори.

Голяма част от тежките медикаменти на конвенционалната медицина не са пододящи в тази възраст, а лечението на детето допълнително се усложнява от невъзможността лекарството да се усвои заради диарията и повръщането. Именно затова хомеопатичната терапия е особено подходяща. Таблетките се смучат и бързо се разтварят в устната кухина. Така преминават директно през лигавицата, без да дразнят стомаха.

Подходящ хомеопатичен комплексен препарат е Гастрокинд, който намалява възпалението на червата и стомаха и облекчава подуването. Препоръчва се за лечение на остри инфекции на храносмилателната система, придружени с диария, повръщане и коремна болка. Включва в състава си и едно много интересно хомеопатично лекарство Окубака, популярно за лечение на хранителни отравяния и за да се намали натрупването на вредни вещества при заболявания на червата.

Още един метод за овладяване на диарията и лечение на стомашно-чревни проблеми предлага Шуслеровата терапия. Подходяща е комбинацията на соли: №3 железен фосфат – за стопиране на инфекцията; №4 калиев хлорид – успокоява раздразнената лигавица на стомаха; №5 калиев фосфат – ускорява възстановяването на организма; и №8 натриев хлорид – регулира баланса на течностите. При повръщане се препоръчва комбинация от соли №3 железен фосфат – спира възпалителния процес, №5 калиев фосфат – има антисептично действие, и №8 натриев хлорид – регулира хидратацията.

При запек

Запекът при децата често е съпроводен от болки в корема и повишено образуване на газове. Гастрокинд отново предлага ефективно хомеопатично решение, тъй като е подходящ за употреба още от деня на раждането и регулира дейността на стомаха помага при запек, метеоризъм, болки в корема.

За да помогнете на детето по-бързо да преодолее проблема, добавете и комбинация от соли с номера 3, 8 и 10. При недостиг на железни молекули в мускулатурата на червата често се стига до лениви черва или запек. Сол №3 железен фосфат ще регулира този дефицит. Друга причина за проблеми в изхождането при детето е недостатъчен прием на течности. Освен да се погрижите да пие достатъчно вода, сокове, чай, сол №8 натриев хлорид ще регулира водния баланс в организма. А сол №10 натриев сулфат е помощникът на отделителната система и детоксикацията. При хроничен запек давайте на детето по 2 таблетки от всяка сол дневно за период от 2 месеца.

Уверете се, че малкото консумира повече храни с високо съдържание на вода – диня, грозде, ягоди, краставици, чушки и др. Храната, богата на целулоза и баластни вещества (пресни плодове и зеленчуци с по-груба целулоза, пълнозърнест хляб и др.) също ще помогне.

При болки в корема

При оплаквания от спазми и колики към Гастрокинд може да се прибави и Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която действа релаксиращо на мускулите на стомашно-чревния тракт и облекчава болки от различен произход. При остри симптоми можете да разтворите десет таблетки от солта в чаша топла вода и да давате на детето да пие през деня от течността на малки глътки. Друг начин за прием – да смуче 3 пъти дневно по 1 таблетка.

Внимание – следните симптоми изискват незабавна лекарска помощ:  

  • Оплаквания от продължителна болка в дясната част на корема;
  • Остра болка, която събужда детето от сън;
  • Болка, подобна на колики, придружена със студена пот;
  • Обилно повръщане – жълто-зелено на цвят и/или примесено с кръв);
  • Упорита диария;
  • Кръв в изпражненията;
  • Треска.

Последни публикации: