Бързо решение при болки в гърлото

За лечението на болките в гърлото е нужно поставянето на правилна диагноза. Какво трябва да знаете и как да си помогнете бързо и ефективно?

Болката в гърлото е един от най-честите симптоми при остра респираторна инфекция. Причината за нея може да бъде възпаление на фаринкса (фарингит) или сливиците (тонзилит). Може да е смесена инфекция – възпаление едновременно на сливиците и фаринкса (т.нар. тонзилофарингит или ангина). Близо четвърт от пациентите с оплаквания от гърлото са засегнати именно от тонзилофарингит. А хроничното възпаление на сливиците е проблем при 24% от децата и при близо половината от често боледуващите малчугани.

Обичайните виновници за болното гърло са вирусите (aденовируси, риновируси, грипни вируси и др.), но в 1/3 от случаите се установява наличие на бактериален причинител. Обикновено става дума за бета-хемолитичен стрептокок от група А, който причинява т.нар. стрептококов тонзилит.

Какви са симптомите и за какво да внимавате

Оплакванията на болния са в широк спектър: болки в гърлото и при преглъщане, болезненост по шията, втрисане, болки в мускулите и ставите, липса на апетит, отпадналост и др. При вирусния тонзилофаринит те са съпроводени с хрема, дрезгав глас, кашлица. А при бактериалния картината се усложнява с подути и зачервени сливици, по които може да се забелязват и налепи. Характерно е и увеличаване на шийните лимфни възли, повишена температура над 38°С.

При остро възпаление е от изключително важно значение да се определи има ли бактериален причинител. Това се прави с бърз стрептококов тест в кабинета на лекаря или с вземане на гърлен секрет. Не забравяйте, че единствено при бактериална инфекция (понякога вторично насложена) се налага антибиотично лечение!

Какви са признаците на хроничния тонзилит? Засегнати от хронично възпаление на сливиците са най-често децата до 15-годишна възраст. Оплакванията им са свързани с постоянни или чести болки в гърлото, чувство на сухота, лош дъх. Уголемените сливици могат да доведат до затруднения в дишането, хъркане по време на сън, трудно преглъщане, гадене. Забелязват се увеличени лимфни възли по шията. Опасността при хронично възпалените сливици е свързана и с това да бъдат засегнати сърцето или бъбреците.

Конвенционалната лекарствена терапия включва локални обезболяващи и противовъзпалителни средства, медикаменти за понижаване на температурата, антибиотичен курс по преценка на лекаря при наличие на бактериална инфекция. Препоръчва се домашно лечение, с пълен покой, да се спазва подходящ хранителен режим.

Как да си помогнете с хомеопатични средства?

Правилното лечение на болното гърло намалява тежестта на симптомите, помага за по-бързото оздравяване и предотвратява настъпването на усложнения. Използването на хомеопатични медикаменти отдавна е доказало своя добър резултат и като самостоятелно приложение, и като съпровождаща терапия. Индивидуалното време за възстановяване на болния зависи от работата на имунната му система, а нейното действие бързо се подобрява с подкрепата на хомеопатичните средства.

За бързото облекчаване на симптомите и лечение на болното гърло можете да използвате комплексния хомеопатичен препарат Тонзилотрен, който има противовъзпалително и обезболяващо действие, помага за възстановяването на лигавиците на гърлото и намаляването на отока на сливиците, а също и подобрява имунния отговор (локално и общо на целия организъм), и предпазва от развитието на бактериални усложнения. Лекарството е подходящо за употреба при възрастни и деца, няма странични ефекти. В състава си включва 5 хомеопатични препарата:

Атропин сулфат – бързо облекчава болката и намалява отока и възпалението на сливиците. Използва се като първа помощ в началния, остър стадий на възпаление.

Хепар – повлиява болезнените усещания в областта на гърлото и подпомага заздравяването на тъканта на сливиците. Намалява отока на лигавиците и възпалението на лимфните възли на шията. Препоръчва се при хроничен тонзилит.

Калиев бихромат – действа противовъзпалително, като стопира гнойните процеси в случаите на хроничен тонзилит. Въздейства много добре на хипертрофиралите сливици.

Силиций – стимулира имунитета и ускорява оздравяването. Успокоява и заздравява сливиците. Има голям ефект по отношение на намаляване на рецидивите при чести ангини и тонзилити.

Меркурий – въздейства върху сливиците, като намалява обема им и отстранява налепите по тях.

Можете да комбинирате действието на Тонзилотрен с допълнителната подкрепа на Шуслеровата терапия. При зачервено и болезнено гърло започнете веднага с прием на Шуслерова сол №3 железен фосфат, която се прилага в началния стадий на всякакви възпаления, за да спре развитието на инфекцията. При остро състояние приемайте по 1 таблетка от сол №3 на всеки час до подобряване на състоянието. След облекчаване на симптомите продължете с приема, като вземате по 2 таблетки от солта 3 пъти дневно.

При силни болки в гърлото, ако забелязвате подути, уголемени сливици и налепи по тях, към сол №3 добавете и сол №4 калиев хлорид. Тази минерална сол е необходима при прогресиращо остро възпаление. Тя въздейства пряко върху лигавиците и овладява отока. В острия стадий редувайте сол №3 и сол №4 – на всеки половин час по 1 таблетка. След усещане за подобрение – по 3 таблетки на ден от всяка сол. А ако се появат жълтеникави гнойни секрети и ако въпреки лечението, оплакванията продължават, добавете и сол №6 калиев сулфат. Тя ще ви предпази от хронифициране на възпалението и ще предотврати наслагването на вторична инфекция.

Последни публикации: